Tuz Lambasıyla İlgili Doğru Bilinen Bazı Yanlışlar

Tuz Lambasıyla İlgili Doğru Bilinen Bazı Yanlışlar

Tuz Lambasıyla İlgili Doğru Bilinen Bazı Yanlışlar

 Tuz lambaların sağlık açısından ne kadar faydalı olduğunun anlaşılması üzerine bu ortam havasının kalitesini arttırmaya yardımcı olan lambalar hakkında pek çok konu konuşulmaya ve maalesef doğru olduğu zannedilen birçok hatalı bilgi de konuşulanlarla birlikte insanlara ulaşmaya başladı. Sosyal medya araçlarından web sitelerine kadar birçok platformda hakkında çeşitli yorumlar yapılan Çankırı tuz lambası hakkında doğru bilinen yanlışların başındaysa lamba çalıştırılmasa dahi ortam havasını temizlediği gelmektedir şeklindedir. Oysa sitemizin pek çok bilgi sayfasında daha önce birçok kez belirtildiği üzere negatif iyon yayımı için tuz lambanın ısınması gerekmekte, buysa ancak kristal blok içindeki ampulün çalıştırılmasıyla mümkün olmaktadır.  Bu durumun tek istisnası radyasyon önleyici etkisidir.

Bir diğer yanlış bilgiyse düşük Watt değerine sahip ampuller kullanarak elektrik enerjisinden tasarruf edilmesi hakkındadır ki, firmamız özellikle büyük boy lambalarda daha yüksek Watt değerli ampuller kullanmaktadır çünkü böylece lambanın ısınması kolaylaşır. Aksine düşük enerji değerine sahip tasarruflu ampuller büyük boyutlu lambaların ısınmasını zorlaştırmakta ya da ısınamamasına yol açmakta, bu durum neticesinde lambadan istenen şekilde istifade etmek mümkün olmamaktadır.

Pek çok insanın yanlış bilgilendirme neticesinde zannettiği üzere küçük tek bir lambayla tüm işyerinin veya evin hava kalitesinin arttırılması mümkün değildir. Doğru bilinen genel yanlışlardan biri olan bu durum neticesinde satın alınan tek bir lambayla yüzlerce metrekarelik mekânların hava kalitesini arttırmak imkânsız olacaktır. Her bir odada, en az bir adet tuz lambası bulunmasını öneren firmamız, odanın büyüklüğüyle doğru orantılı olarak geniş mekânlar için büyük boyutlu lambalar kullanmanızı tavsiye etmektedir.

Tuzdan üretildiği için asla silinmemesi gerektiği düşünen ve her zaman steril kaldığı zannedilebilen tuz lambalar bu düşüncenin tam aksine düzenli aralıklarla temizlenmelidir. Zira negatif iyon salınımıyla havadaki virüs, toz partikülleri, bakteri ve mikroorganizmaları üzerine çeken bu tuz kristallerinin yüzeyinde belli bir müddet sonunda bu tarz mikroplar yer alacaktır. Bunun önlenmesi için iki günde bir, nemli bir bez kullanmak suretiyle lamba yüzeyi temizlenmelidir.

Lambanın faydasından istifade etmek için özellikle gece uyurken yanı başımızda durması şart değildir. Hatta bu durum karanlıkta salgılanan melatonin hormonun salgılanması içinse olumlu bir durum değil. Eğer mevcut odanın diğer odalarla ya da dış ortamlarla temasının kesileceği şekilde kapı ve pencere kapalı tutulursa gece tuzu lambasının yayacağı negatif iyon içeride kalacak ve faydasından maksimum düzeyde istifade edilebilecektir.

Lambanın gece boyunca çalışmasının sonucunda elektrik faturalarının kabaracağına yönelik inanış da aynı şekilde yanlış bilgilendirmeyle şekillenen, rasyonalitesi bulunmayan bir düşüncedir. Orta boy Çankırı tuz lambası modellerimizde lamba boyutuna göre 7-15 Watt gibi çok düşük değerli ampuller kullanmaktayız ki, bu lambaların günde 6-8 saat çalıştırılması durumunda ay sonunda faturalarda ancak 5-10 lira arasında bir değişiklik olacaktır.  

Bu konuya değinmişken şunu da belirtmek isteriz ki lambanın gün boyunca/sürekli yanması verimli ve tasarruflu bir durum değildir. Evet sadece gece yakılmasına göre 24 saat yakılması faydalı bir durumdur ancak gün içerisinde çoğu zaman kapı ve pencere gibi araçları açık tutma ihtimalimiz yüksek olduğu için hem yayılan negatif iyon diğer alanlara dağılacaktır hem de verimin düştüğü bu durumda gereksiz yere elektrik maliyetimiz/giderimiz artacaktır.

Bir önceki blog yazımız olan ve Türk Gıda Kodeksi Tuz Tebliği hakkında açıklamalı olarak bilgiler içeren iki bölümlü yazının ilk bölümü olan ''Tuz Tebliği Kaya Tuzu ve Diğer Tuzlar Hakkında Ne Diyor? (1)'' başlıklı yazıda tuz tebliği, sofra tuzu, sofrada öğütme tuzu, kaya tuzu, Türk Gıda Kodeksi Tuz Tebliği konularından bahsedilmiştir. Yazı, hem tüketiciler hem de tuz alıp satan ya da üretip satan kişi ya da firmalar açısından ve ülkemizde Tuz Tebliği'nin tam anlamıyla uygulanabilmesi açısından katkı sağlayacaktır.

Yayınlanan 2017-04-19 TUZ LAMBA 0 2543

Bir yorum bırakCevap bırak

Son görüntülenen

Herhangi bir ürün yok

Menu