Tuz Lambası Nasıl Çalışır ve Tuz Lambaları Hakkında Uzman Görüşleri (1. Bölüm)

Tuz Lambası Nasıl Çalışır ve Tuz Lambaları Hakkında Uzman Görüşleri (1. Bölüm)

Tuz Lambası Nasıl Çalışır ve Tuz Lambaları Hakkında Uzman Görüşleri (1. Bölüm)

Doğal negatif iyon jeneratör olarakta bilinen tuz lambası için birçok iddia mevcuttur. Ancak bu lambaların kabul gören en önemli özelliği havayı arındırmasıdır.

Negatif yüklü parçacıkları havaya bırakarak sağlığı artırıcı etkisiyle bilinen tuz lambaların kullanımı özellikle teknoloji ile iç içe olan Japonya gibi Uzak Doğu ülkelerinin etkisiyle daha da yaygınlaşmıştır. Sadece teknolojik olanaklar değil Japonya’nın yaşadığı nükleer felaket ve SARS salgını sonucunda havanın saflaştırılması amacıyla satın alınan tuz lamba popülaritesi artmış durumda.

Gece lambası olarak kullanılabilen ve bulunduğu ortamda cazip bir görünüm oluşturan doğal kristal lambaların en önemli özelliği sağlığı artırıcı etkisidir.

Doğal yaşam uzmanları ve destekçileri tuz lambalarının ısınarak salınan negatif tuz iyonlarının kan akışını artırabileceğini, uykunuzu geliştirdiğini, beyinde ki serotonin düzeylerini artırdığını ve alerjiyi ve astım belirtilerini sakinleştirdiğini iddia etmektedir.

Kristal tuz lamba ile yayılan negatif iyonların ev elektroniklerinde ki elektromanyetik radyasyonu etkisiz hale getirdiği ve hatta statik elektriğin oluşmasını önlediğini ifade etmektedir.

Tuz Lambası Nasıl Çalışır?

Bir önceki yazılarımızda da ifade ettiğimiz üzere tuzun en önemli özelliği higroskopik etkisi yani çok güçlü bir nem çekici özelliğe sahip olmasıdır. Bu nedenle tuz lambaları su moleküllerini havadan çekerler ve hava; su buharı ile taşınan kir, polen ve duman parçacıklarından arınmış olur.

Havada ki kirleticiler özellikle kil oranı yüksek olan lambalara yapıştığı zaman temiz olan su yeniden serbest bırakılır ve bu durum havanın temizlenmesini sağlar.

Bilim insanları kaya tuzu lambasının negatif iyon yayılımı etkisinden ziyade bu özelliği yani nem çekme özelliği üzerinde durmaktadır.

Bilim insanları tuzun havada ki suyu emdiği ve nemi dengelediğini ifade etmektedir. Ancak aşırı neme sahip alanlarda daha yüksek kg ağırlığına sahip olan tuz gece lambalarının alınması tavsiyemizdir. Çünkü doğal tuz lambaları sınırsız düzeyde nem çekemez ve bir noktadan sonra doyma noktasına ulaşır. Bu nedenle lambanın ağırlığı arttıkça bu kapasite daha da artacaktır.

Tuz Lambası Faydaları İle İlgili Çalışmalar ve Uzman Görüşleri

Elektromanyetik Radyasyonu Etkisiz Hale Getirme

Günümüzde ortaya çıkan birçok hastalığın elektronik ekipmanlardan gelen pozitif iyonların birikmesine bağlı olduğuna dair bir teori ve yaygın görüş mevcuttur.

Akıllı telefon, bilgisayar, tablet, televizyon, tablet ve cihazlar günümüz çağında sıkça kullandığımız ve hatta kullanmak zorunda olduğumuz aletlerdir. Mesela bir devlet kurumunda yapacağınız birçok işlem bilgisayar ortamında sağlanmaktadır. Bu nedenle elektromanyetik dalgalara ister istemez maruz kalmaktayız. Bütün bu cihazların yaygınlık kazanması sonucu elektromanyetik radyasyon okyanusuna gömülmekteyiz.

Hiç kimse elektromanyetik dalgaların uzun vadeli etkilerinin ne olacağını kesinlikle bilmiyor. Radyasyonun bilinen ve kabul gören en olumsuz etkisi kronik yorgunluk, stres düzeyini artırması ve vücudun bağışıklık sistemini zayıflatmasıdır.

Negatif iyonlar kesinlikle pozitif iyonları yok edecektir. Ancak tamamen elektromanyetik radyasyona karşı koyduğunu ya da nötralize ettiğini iddia etmek abartıdır. Ancak azaltmaya yardımcı olduğunu söylemek daha uygun olacaktır.

Çankırı tuz lambalarının yaydığı negatif iyonlar elektronik sis olarak adlandırılan elektromanyetik ışınımı nötralize edecek kadar güçlü değildir ancak azaltma da etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Havayı Arındırmak

Tuz lambaların bilinen en temel faydasının polen, sigara dumanı ve diğer kirleticileri havadan arındırmak için inanılmaz gücünün olduğudur. Tuz lambası bu durumu nem çekici(higroskopik etki) özelliği sayesinde yapmaktadır. Kristal kaya tuz lamba, çevrede ki ortamdan kirletici maddeler içeren su moleküllerini çekerek emiyor ve bu maddeler tuz kristali üzerine yapışarak tekrar havaya bırakmıyor.

Tuz lambalarının higroskopik olduğu ve su buharını emdiğinin en önemli kanıtı deniz ortamlarında ki havadır. Deniz havasının solunum yollarını temizlemede etkili olduğu ve sağlığa olumlu etki sağladığı bilinen bir realitedir.

Tuzlu hava da nefes almanın sağlığa olan faydaları konusunda birçok bilimsel kanıt mevcuttur. Mesela 19. Yüzyılda, Polonyalı tuz madencilerinin daha az pulmoner( akciğer ödemi) hastalığı yaşadıkları araştırma sonucudur.

Türkiye’de insanlar kendi solunum problemleri ile ilgili Çankırı kaya tuzu mağaralarını, diğer tuz mağaralarını ve tuzlu su kaplıcalarını ziyaret etmektedir. Böyle bir imkânı olmayan ya da böyle bir ortamı yaşadığı alanda oluşturmak isteyenler ise Çankırı doğal kaya tuz lambası ya da diğer tuz lamba çeşitlerinden satın almaktadır. 

Bir önceki blog yazımız olan ''Tuz lambalarının üretilebileceği kristal kaya tuzları ve Dezavantajları'' başlıklı yazıda tuz lamba üretiminde kullanılan kaya tuzlarından Çankırı Tuzu ve Himalaya tuzu incelenmiştir. Yazının devamında diğer tuz lamba üretiminde kullanılan kristal kaya tuzları da incelenecektir.

Yayınlanan 2017-12-22 TUZ LAMBA 1 3810

1 Yorum

  • Arzu IRK

    Arzu IRK 2017-12-22 Yanıt

    Merhaba ben örnek tuz lambası sipariş vermiştim siparişim yola çıkmadıysa değişiklik yapmak istiyorum Arzu Irk isimli sipariş geri dönüş yaparsanız sevinirim tşk

Bir yorum bırakCevap bırak

Son görüntülenen

Herhangi bir ürün yok

Menu