Çankırı Tuzu mu Delice Tuzu mu?

Çankırı Tuzu mu Delice Tuzu mu?

Çankırı Tuzu mu Delice Tuzu Mu?

Ülkemiz, tuz madeni açısından dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer almaktadır. Türkiye, dünyanın en doğal tuz çeşitlerine sahip ülkelerinden birisi durumundadır. Çevresel etmenlere maruz kalmadan üretiliyor olması, üretiminde kimyasal müdahale olmaması ve sahip olduğu minerallerin miktarı ve oranı açısından kaya tuzu ve kaynak tuzu genel kabul görmüş en kaliteli tuzlar arasında yer almaktadır.

Kaya tuzları içerisinde Çankırı tuzu ve kimine göre kaynak tuzu kimine göre kaya tuzu olarak ifade edilen Kırıkkale Delice tuzu ön plana çıkan doğal tuzlar arasında yer almaktadır. 

Peki son yılların sağlık yönüyle en çok tercih edilen tuz çeşitlerinde Çankırı kaya tuzu ve Delice kaynak tuzu çeşitlerinden hangisini kullanmalıyız, iki doğal tuzun arasında ki temel farklılıklar nelerdir? Aşağıda her iki tuz türünün benzer ve farklı yönleri ele alınmıştır. Yapılan karşılaştırma yayınlanan analiz raporları doğrultusunda ilerleyecektir.

Her iki tuz için çok fazla analiz yapılmış olsa da ve her bir analiz sonucunda çeşitli farklılıklarda olabilmektedir. Çankırı tuzu analiz raporu için KUZKA tarafından yayınlanan Çankırı Tuz Çalıştayı Raporu içerisinde yer alan analiz verileri, Kırıkkale Delice tuzu için ise çeşitli ulusal haber sitelerinde yer alan birkaç özel firma tarafından yaptırılmış olan analiz raporlarından yola çıkarak karşılaştırma yapılacaktır. 

Çankırı Kaya Tuzu ve Delice Tuzu Arasında ki Farklar ve Benzerlikler

cankiri-tuzu-delice-tuzu-farki

İyot Miktarı

Çankırı tuzu ve Kırıkkale Delice tuzu doğal olarak az miktarda iyot içerebilmektedir. Bu nedenle iki tuz çeşidi de iyot eksikliğinin giderilmesinde yardımcı olacaktır. Her iki doğal tuz çeşidi için iyot miktarının 1 kg içerisinde 1 miligramın üzerinde olduğu bilinmektedir. Değerlerin birbirine yakın olması nedeniyle hangi tuzun diğerinden daha fazla iyot içerdiği ile ilgili net sonuç çıkmamaktadır.

Sonuç: İki doğal tuz çeşidi de benzer miktarda doğal iyot içermektedir.

Sodyum Oranı

Kaynak tuzu çeşitlerinden Kırıkkale Delice tuzu, Çankırı tuzunda daha az sodyum içermektedir. Çankırı tuzu içeriğinde ki sodyum miktarı %37 civarındayken Delice tuzunda bu oranın ortalama %35-%36 olduğu paylaşılan analiz raporlarından anlaşılmaktadır. Sodyum oranı açısından hemen hemen eşit düzeyde olan Çankırı kaya tuzu ve Delice Kaynak tuzu, genel olarak diğer doğal tuz çeşitlerinden %3 civarında daha az Sodyum içermektedir. Özellikle sodyum diyeti yapan kişiler diğer tuzlara nazaran Çankırı tuzu ve Delice kaynak tuzunu rahatlıkla tüketebilir.

Sonuç: İki tuz çeşidi de benzer sodyum oranına sahiptir.

Toplam Sodyum Klorür( NaCI) Oranı

Sodyum ve Klorür(NaCl) minerallerinin toplamı bakımından ele alındığında Çankırı tuzu %95 Sodyum Klorür % 5 diğer zengin mineraller içermektedir. Delice tuzunda bu oran %98 civarındayken %2 diğer zengin mineraller içermektedir.  Bu yönüyle değerlendirildiğinde Çankırı kaya tuzunun içerdiği mineraller açısından Delice tuzundan bir adım önde olduğunu söyleyebiliriz. 

Sonuç: Çankırı tuzunun Kırıkkale Delice tuzundan Sodyum ve Klorür haricinde ki doğal mineraller oranı açısından bir adım daha önde olduğunu söyleyebiliriz. 

Özetle mineral zenginliği açısından Çankırı kristal kaya tuzunu bir adım önde olduğunu söyleyebiliriz. Ancak diğer farklılık ve benzerlikler dikkate alındığında iki tuz çeşidimizin de doğallık ve sağlık yönüyle birbirine yakın olduğunu söyleyebiliriz.

Türkiye’nin en büyük ve en çok satış yapan kristal tuz markası Çankırı Tuz Lamba ekibi olarak özellikleri açısından yüksek kaliteye sahip iki doğal tuz çeşidi olan Çankırı kaya tuzu ve Kırıkkale Delice tuzunun kullanımını tavsiye ederiz. 

Yayınlanan 2020-02-20 KAYA TUZU, DELİCE TUZU 0 4331

Bir yorum bırakCevap bırak

Son görüntülenen

Herhangi bir ürün yok

Menu