Çankırı Kaya Tuzu İçinde ki Muhteşem Mineraller

Çankırı Kaya Tuzu İçinde ki Muhteşem Mineraller

Çankırı doğal kristal kaya tuzu ve diğer kristal kaya tuzu çeşitleri ile ilgili içerisinde yer alan minerallerin sayısı çoğu zaman tartışma konusu olmuştur. Çankırı tuzu ve diğer doğal kristal kaya tuzu çeşitleri içerisinde 84 mineral olduğuna inanmayan kişiler medya da ya da diğer platformlarda bu mineraller/elementler ile ilgili kanıt gösterin diye sorabilmekte. Bu soruyu soranların büyük bir kesimini oluşturan kristal kaya tuzuna karşı olan ve rafine edilmiş sofra tuzu tüketimini tavsiye eden kişiler için yazımızın verimli olabileceğini düşünmekteyiz.

Türkiye’de Çankırı kristal kaya tuzu ile ilgili analiz raporlarında bu minerallerin tamamı yer almamaktadır. Örneğin Çankırı Tuz Çalıştayı Raporu içerisinde 12 elementin yer aldığı görülmektedir.

K: 70 mg/lt  Na: 2580 mg/lt Ca: 550 mg/lt Mg: 4510 mg/lt B: toplam 7,6 mg/lt Li: 2,2 mg/lt HCO3: 334 mg/lt CO3: 102 mg/lt SO4: 23600 mg/lt Cl: 960 mg/lt F: 0,4 mg/lt SO2: 0,8 mg/lt

Detaylı bilgi için https://www.kuzka.gov.tr/dosya/cankiri_tuz_calistayi_raporu.pdf bağlantısından bizzat raporun kendisini inceleyebilirsiniz.

Mineral kaynağı Çankırı Kaya Tuzu

Çankırı Kristal Kaya Tuzunda ki 84 Mineral Nedir?

Sadece Çankırı doğal kristal kaya tuzu değil diğer kaya tuzu çeşitlerinin de 84 mineral içerdiğine ilişkin livestrong.com sitesinde bir analiz sonucu yer almaktadır. Bu analiz sonucuna göre eser miktarda yer alan mineraller aşağıda ki şekilde sıralanabilir:

Aktinyum, alüminyum, antimon, arsenik, astatine

Baryum, berilyum, bizmut, bor, brom

Kadmiyum, kalsiyum, karbon, seryum, sezyum, klor, krom, kobalt, bakır

Disporsiyum

Erbiyum, europium

Flor, fransiyum

Gadolinyum, galyum, germanyum, altın

Hafniyum, homium, hidrojen

İndiyum, iyot, iridyum, demir

Lantan, kurşun, lityum, lityum

Molibden

Neodimyum, neptunyum, nikel, niyobyum, azot

Osmiyum, oksijen

Paladyum, fosfor, platin, plütonyum, polonyum, potasyum, praseodim, protaktinyum

Radyum, renyum, rodyum, rubidyum, rutenyum

Tantal, tellür, terbiyum, talyum, toryum, tülyum, kalay, titanyum

Uranyum

Vanadyum

Volfram

İtriyum, itterbiyum

Çinko, zirkonyum

Çankırı Doğal Kaya Tuzunun Diğer Kristal Kaya Tuzlarından Farkı Nedir?

Yukarıda da görüldüğü üzere ister Çankırı kaya tuzu, himalaya tuzu ya da diğer tüm kristal kaya tuzu çeşitleri 80’den fazla mineral içermektedir.  Ancak Çankırı tuzunun diğer tuzlardan en önemli farkı içeriğinde ki mineral dağılımının çok daha dengeli olmasıdır. Örnek vermek gerekirse himalaya tuzu demir oksit elementini çok fazla içermektedir.

Çankırı kaya tuzu ile ilgili önemli araştırmalar yapan ve Çankırı Tuz Çalıştayı’nın öncü isimleri arasında yer alan Prof. Dr. Hanım Halilova bu dengeli dağılımla ilgili aşağıda ki ifadelere yer vermiştir:

''Himalaya Tuzu'nda çok fazla dioksit demir var. O nedenle rengi pembe. Her şeyin bir miktarı olmalıdır. Ne çok fazla, ne de çok az olmalıdır. Buna göre en iyi tuz Çankırı Tuzu'dur. Bunda ne ağır metaller var, ne fazla demir var, ne de fazla mangan var. Tuzun en güzel şekli bu Çankırı kristal kaya tuzudur.”

Çankırı kaya tuzu, görüldüğü üzere birçok mikro-element ve mineral deposudur. Doğada yer alan tüm bitkiler ve ağaçlar yaşamlarını sürebilmeleri için bu doğal elementlere ihtiyaç duyar. Bizler de doğada yer alan diğer canlılar gibi bu doğal elementlere ihtiyaç duyarız. Çankırı kaya tuzu içerisinde eser miktarda yer alan bu doğal mineraller sayesinde ihtiyaç duyduğumuz birçok mineralin karşılanmasına yardımcı olabiliriz.

 

Yayınlanan 2020-03-29 KAYA TUZU 1 14505

1 Yorum

  • Abzek

    Abzek 2023-05-02 Yanıt

    84 mineral yaziyorsunuz lakin 75 yaziyorsunuz 9 mineral yok ortada

Bir yorum bırakCevap bırak

Son görüntülenen

Herhangi bir ürün yok

Menu