Yrd.Doç.Dr. Yavuz Dizdar'ın Kaya Tuzu ile ilgili Açıklamaları

Yrd.Doç.Dr. Yavuz Dizdar'ın Kaya Tuzu ile ilgili Açıklamaları

Yrd.Doç.Dr. Yavuz Dizdar Kaya Tuzu ile ilgili Ne Diyor?

Kaya tuzu hayatımızda sağlığımız için çok önemli ve sofralarımızda bulunan önemli bir maddedir. Son yıllarda kaya tuzu ile ilgili açıklamalar yapan ve pek çok kişi tarafından açıklamaları takip edilen Yrd.Doç.Dr.Yavuz Dizdar'ın kaya tuzu ile ilgili açıklamaları aşağıda ki gibidir:

Kaya tuzu ya da genel olarak tuzun kısıtlanması konusu:

Bu tuz bizim bildiğimiz tuz değil yani bizim tuz dediğimiz şey aslında salamurada kullanılan tuz. Bu da kaya tuzu olabilir deniz tuzu olabilir kaynak tuzu olabilir ama illaki bütün elementleri içerisinde bulunduran tuzdur. Mesela hangi elementler : Aklınıza gelebilecek olan toprak alkali elemetlerin hepsini içerisinde bulundurur. Biz tuz olarak bunu kabul ediyoruz çünkü siz turşu yapmaya da kalksanız bunu kullanıyorsunuz. Ne zamanki bunu bir şekilde rafine etmeyi öğrenmişler aslında kimyasal bir ürün ozaman saf sodyum klorür dediğimiz tuza geliyor iş bu rafine tuz bizim bünyemiz için iyi değil. Tuzun tadını veriyor ama gerçek kaya tuzunu kullanırsanız o kadar tuzlu olmuyor. İkincisi tıpın bir hastalıka bişeyi ilişkilendirme mantığı genellikle o şeye ışık tutmuyor. Bakmışlar tuzu azaltırsak birşey oluyor mu elle tutulur sağlam delil yok. Mesela hipertansiyonda fazla tuz kullanılmaz eğer siz leblebi gibi elinizde sürekli tuz yemiyorsanız bu miktarda tuz alma şansınız yok. Alırsanızda vücüt bunu bir şekilde dengeler eğer dengelemezse bu noktada dikkat etmeniz gerek.Hipertansiyon hastalığını tamamen tuz ile ilişkilendiriyorlar ama bazı şeyleri bilmedikleri için bize tam anlatamamışlar. Tuz eksikliği baş ağrısı yapar bu durumda vücudun sesıni dinlemek ayrı bir beceridir ve bu sizin vücudunuz olduğu için bunu sadece siz yapabilirsiniz dışardan biz size bişey yapmayız. Mutlaka tuz kullanacaklar kaya tuzu, deniz tuzu kaynak tuzu onu dışındakiler kendı içinden gelen sesin talebine bağlıdır. Ama şu bir gerçek ki rafine edilmiş tuzu sofralarımızdan kaldırmalıyız. Zaten deniz tuzu ve kaya tuzu her yerde bulunuyor.

 Doğal kaya tuzu ya da doğal diğer tuzlardan kullanılmaz ise vücuttaki belirtileri:

Ben tektik sonuçlarına bakıyorum sodyum miktarının oynadığını görüyoruz ve bu düşme şekliyle ortaya çıkıyor. Şimdi açık konuşayım daha yüksek çıkanını görmedim samimiyetle söylüyorum ama alt limitin altında çıkan çok hasta gördüm bu bir şekilde aslında metabolizmanın bozulabilecegini gösteriyor. Siz tuz almayı keserseniz vücutta tuz atımını azaltarak bunu mutlaka bir dengeye oturtur o yüzden yapmanız gereken aralık içerisinde kalmaktır sizin için rahat olan aralık neyse ona uyacaksınız yoksa reçete olarak şu kadar yiyeceksin falan bunların biyolojik olarakta bir etkisi olmaz.

Günlük tuz miktarı

Miktar olarak hiç birsey söyleyemiyorum isteğiniz üzerine zaten çıkamazsınız bazende canınız hiç çekmiyor dolayısıyla hislerini dinlemeyi becerebilirlerse bu yeterlidir vücüt bunun istemini belirtir.

Hazır gıdaların tuz içermesi

Onların içerisine zaten fazla tuz koyamıyorlar çünkü bu miktar belli zaten ama onlarda tadını pekiştirmek için kullanılan sentetik maddeler var onlar dahada zararlı çünkü siz birşeyi ucuza mal etmek istemişiniz ama lezzetli olsun istiyorsunuz o zaman o kimyasalı koyduğunuz zaman tadı pekişmiş olarak geliyor bu yüzden bu ürünler dışarda yendiği zaman çok lezzetlidir ama evde yaparsanız aynı lezzeti yakalayamzsınız çünkü öbürünün ekstra uyarıcı etkisi var çocıkları bundan uzak tutmanız gerekiyor özellikle ailelerin uzak durması gerekiyor çünkü siz çocuğun cebine 1 lirayı koyduğunuz zaman bakkaldan istediğini alabilir kimsede bisey demez ama siz bunu bir davranış biçimi olarak çocuğa aşılarsanız o zaman çocuk bu alışkanlığa saptanmıyor.Hiç kimse bu çocuğun alışkanlığı değişmez diye düşünmesin tabiki değişiyor sadece dikkat edin ona anlatınız çocıklar erişkinlerden daha anlayışlıdır kendi vücutları açısından daha duyarlıdır.

Bir önceki blog yazımız olan '' tuz lambası üzerine öngörüler'' başlıklı yazımızda kaya tuzu lambasının geçmişi ve şimdiki durumundan bahsedilmiştir. İlgili yazının sonra ki aşamasında tuz lambası ile ilgili geleceğe ilişkin tahminlerde bulunulmuştur. Bununla birlikte yazıda tuz lambasına neden çok yönlü bir ürün denildiğine ilişkin açıklamalarda bulunulmuştur.

Yayınlanan 2017-04-19 KAYA TUZU 1 4347

1 Yorum

  • Samet Ekici

    Samet Ekici 2017-08-26 Yanıt

    Sayın Yavuz Dizdar ülkemizin sağlığı için elinden geleni yapıyor. Ülkemizde sürekli olarak tuz zararlıdır, tuz yemeyin gibi sürekli tavsiyelerde bulunuluyor. Ama bize hangi tuzun tüketilmesi ya da tüketilmemesi konusunda bilgi verilmiyor. Ben özellikle Dizdar'ın kaya tuzu ile ilgili açıklamalarının bu yönde ki bilgi yetersizliğine katkı sağlamaktadır. İyi ki ülkemizde böyle akademisyenler bulunmakta.

Bir yorum bırakCevap bırak

Son görüntülenen

Herhangi bir ürün yok

Menu