Tuz Lamba Piyasası Hangi Durumlardan Etkilenir?

Tuz Lamba Piyasası Hangi Durumlardan Etkilenir?

Tuz Lamba Piyasası Hangi Durumlardan Etkilenir?

Tuz lambası piyasası da diğer sektörler gibi piyasa koşullarından önemli derecede etkilenmektedir. Coğrafi şartlar, özel günler, ülkenin içerisinde bulunmuş olduğu ekonomik ve siyasi koşullar bu piyasayı oldukça etkilemektedir.

Bu yazımızda kaya tuzu lambası piyasasını dalgalandıran hususlardan bahsedilecektir. Mevcut dalgalanmaların hangi tuz lambası türlerini ne derece etkilediği makalemizin temel içeriğini oluşturacaktır. Öncelikle tuz lambasının tercih edilme sebeplerini ele alalım daha sonra tercih sebeplerine göre alınan tuz lambalarının hangi durumlar karşısında dalgalandığını ele alalım.

Tercih sebepleri itibariye tuz lambası kabaca iki nedenle alınmaktadır:

a) Sağlık amaçlı tuz lambası tercihi

b) Estetik-Görsel yönü itibariyle tuz lambası tercihi

a) Sağlık Amaçlı Tuz Lambası Tercihi( talep durumu):

Kategorilerimiz içerisinde yer alan doğal kaya tuzu lambası türleri ağırlıklı olarak sağlık amaçlı tercih edilmektedir. Doğal tuz lambası çeşitleri genel olarak olumlu ya da olumsuz piyasa koşullarından çok fazla etkilenmemektedir. Konuya açıklık getirmek gerekirse ekonomik durumda meydana gelen belirsizlik sağlık amacıyla alınacak olan tuz lambası talebini geriletse de çokta fazla etkileyeceğini söyleyemeyiz. Aynı ifademizi tersten okursak, ülke ekonomisindeki olumlu hava sağlık amaçlı alınan tuz lambalarına olan talebi artırsa da bu talebi çokta fazla yukarı kaydırmayacaktır ve özetle amacın sağlık olması tuz lamba talebini çokta fazla etkilemeyecektir.

Açıklamalarımızı aşağıda ki grafikte özetlemek gerekirse:

Ekonomik belirsizlik ortamında tuz lamba talebi

Grafik 1: Ekonomik olumsuzluk karşısında tuz lamba talebinde ki dalgalanma

Yukarıda ki grafik 1'de görüldüğü üzere ekonomik belirsizlik arttıkça yani piyasa koşullarında meydana gelen olumsuzluk arttıkça tuz lambası talebi sabit kalmaktadır. Aslında grafik üzerinde çok nadirde olsa tuz lambası talebinde küçük bir hassasiyet payı bırakabilirdik. Ancak sağlık amaçlı tercih edilen kaya tuzu lambalarının piyasada ki koşullardan neredeyse 0'a yakın oranda etkilendiğini belirtebilmek adına grafikte ki tuz lambası talebini sabitledik.

b) Estetik-Görsel yönü itibariyle tuz lambası tercihi( talep durumu):

Estetik-görsel yönü itibariyle tercih edilen tuz lambalarında ki tercih ya da talep miktarı piyasa koşullarından çok fazla etkilenmektedir. O halde sağlık faktörünün geri planda görsel-estetik faktörün ön planda tutulmuş olduğu tercih ya da talep, piyasa koşullarında meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı çok hassastır. Bu duruma özel günlerden örnek verebiliriz. Mesela sevgililer gününde seni seviyorum yazılı tuz lambası ya da Canım yazılı tuz lambası gibi sevgi ya da duygusal yönü ağır basan ifadelerin yer aldığı yüzey baskılı tuz lambalarında ki talep miktarı özel olmayan günlere göre çok fazla etkilenmektedir ve sevgililer gününde bu tarz tuzlamba türleri oldukça artmaktadır. Yine evlilik yıldönümünde Çift kalp tuz lambası gibi kalp ve yağmur damlası gibi hediye türlerine olan talep özel olmayan günlere göre daha fazla tercih edilmektedir. 2016 yılından kısa bir süre önce hediye amaçlı tuz lambası talebinin sağlık amaçlı tercih edilen tuz lambalarına göre ön plana çıktığını söylemek doğru olacaktır. Yeni yıl için abajur tuz lambası, vazo tuz lambası gibi şekil yönü fazla olan tuz lambalarına talebin arttığını ya da artması gerektiğini söyleyebiliriz. Bu durumu aşağıda ki grafikle özetlemek gerekirse:

Kaya tuzu lambası piyasasında ki olumsuz durumun talebe etkisi

Grafik 2 : Kaya tuzu lambası piyasasında ki olumlu artışın tuz lamba talebini artırması

Yukarıda ki grafik 2 'de kaya tuzu lamba alımı, tuz lambası piyasasını olumlu etkileyen özel günlerin varlığında artış göstermektedir. O halde tuz lamba piyasasını etkileyen olumsuz faktörler arttıkça tuz lamba alımı da olumsuz yönde etkilenecektir. Tuz lambası piyasasında ki olumsuz koşullar arttıkça tuz lamba talebi ters orantılı olacak şekilde aşağı kayacaktır. Kaya tuzu lambası piyasasını olumlu etkileyen koşullar arttıkça tuz lamba talebini de doğru orantılı olacak şekilde yukarı kaydıracaktır.

Estetik-görsel amaçlı tercih edilen tuz lambası ekonomik koşullardan da önemli derece de etkilenmektedir. Genel olarak ekonomik belirsizliğin artış göstermesi görsel amaçlı tercih edilen tuz lamba talebini önemli ölçüde etkilemektedir ve bu talebi aşağı çekmektedir.

Özetle tuz lambası da kaya tuzu piyasasının önemli bir alt dalıdır ve bu piyasada ki olumlu hava, tuz lambası talebini olumlu yönde artırmaktadır. Ancak piyasada ki koşullara karşı tuz lamba talebinin ne düzeyde dalgalandığı tuz lambasının sağlık ya da görsel-estetik amaçlı tercih sebebine göre değişkenlik gösterecektir.

Bir önceki blog yazımız olan '' kaya tuzu hakkında argümantasyon yetersizliği '' başlıklı yazıda çok saygın kişi ve kurumluların kaya tuzu ile ilgili olumlu ve olumsuz açıklamaları ve bu açıklamalar arasında ki tutarsızlıktan bahsedilmiştir.

Yayınlanan 2017-04-19 TUZ LAMBA 1 2965

1 Yorum

  • Emine YURDAKUL

    Emine YURDAKUL 2017-10-13 Yanıt

    Iyi gunler
    Ben tuz lambasi almayi dusunuyorum
    Ama oda metrekaresi tam emin deilim 12 ile 15 metrekaresi arasinda diye hatirliyorum
    4 kg olani alsam bi zarari olurmu
    Yani daha buyuk alsam zarari olmaz deilmi
    Faydasi olur mu aksine
    Bu tuz lambasi kac yil etkisini surdurebiliyor acaba ?

Bir yorum bırakCevap bırak

Son görüntülenen

Herhangi bir ürün yok

Menu