Tuz Lamba Cenneti - Çankırı

Tuz Lamba Cenneti - Çankırı

Tuz Lamba Cenneti

Tuz lamba cenneti deyince nereden bahsedeceğim dersiniz ? Elbetteki  Çankırı. Bu güzel şehir nüfus ve yüzölçümü açısından küçük olsa da tuz sektörü açısından dünyada söz sahibi olmaya başlayan önemli şehirler arasında yer almaktadır.  Abarttığımızı düşünebilirsiniz. Hiç abartmıyoruz aksine az bile söylüyoruz. Evet  günümüzde hala dünyanın pek çok yerinde tuz lamba ve Çankırı tuzu deyince insanların aklına Himalaya tuzu gelebilmekte. Ancak bilinmesi gereken en önemli gerçeklerden birisi şu ki maalesef dünyanın pek çok yerinde yapılan tuz lamba ve üretilen Çankırı tuzu, insanlara himalaya diye satılabilmektedir. Nasıl mı yapıyorlar dersiniz?  Neyazıkki himalaya tuzu pembe renkte olmasına rağmen Çankırı’dan kendi ülkelerine ithal ettikleri ya da tersten söylersek bizim ülkemizden ihraç edilen tuz lamba ve kaya tuzunu beyaz tuz ve beyaz tuz lamba diye satıyorlar. Dünyada tuz lamba sektöründe yer alan ve beyaz tuz lamba diye satılan lambalar ne yazıkki çoğunlukla Çankırı’mızdan gitmektedir.

Çankırı’da neyiniz meşhur diye sorulunca size gülümseyerek verilecek bir cevap vardır:’’ tozu, tuzu, kızı ‘’.  Bu güzel yaren şehri Çankırı’mız, hem Ilgaz dağı ile hem sahip olduğu mağara ve kültürel mirasıyla ilgi çekici konumda olsa da bu şehrin tuz sektöründe ön planda olması nedeniyle ve tuz lamba üretiminde ve kalitesinde dünyanın bir numarası olduğu için doğal olarak bu şehre ‘’tuz lamba cenneti’’ ifadesini kullanmak doğru olacaktır. Bu şehirde tuzun her türü bulunmaktadır.  Sadece yemeklik olan Çankırı tuzu değil tuz lamba, tuz yastığı, kaya tuzu sabunu, tuz tespihi, tuz kolye gibi tuzla ilgili akla gelebilecek her şey bulunmaktadır bu güzel şehirde.

Çankırı’da yer alan üç tuz mağarasından birisi özellikle tuz lamba yapımında kullanılırken diğer ikisi Çankırı tuzu üretiminde kullanılmaktadır. Üretilen tuz lambaları el işçiliği ile üretilmekte olup Çankırı tuzu ise herhangi bir kimyasal müdahale yapılmadan ve metal teması sağlanmadan taş değirmende öğütülmektedir. Tamamen doğal yöntemlerle yapılan tuz lamba ve sofralık toz tuz mağarada ki doğallığını korumaktadır.

Tuz lamba deyince tuz lamba cenneti olarak nitelendirebileceğimiz güzel şehir Çankırı sadece tuz lamba değil yaren kültürü ile de ön plana çıkmış bir şehir. Kendine has kültürel özelliklere sahip olan yarenler çeşitli açılardan tarihimizde yer alan Ahilik sisteminin özelliklerini anımsatmaktadır.  Hem tuz lamba hem Çankırı’mızın diğer güzel yönlerini görebilmeniz için sizi şehrimize bekliyoruz. Şehrimiz hem yakınında yer alan Ankara kültürünü özümsemesiyle hem de kendine özgü kültürel yapısıyla memnun kalacağanız en önemli yerlerden birisi konumunda yer almaktadır. Çankırı’nın tüm kültürel özelliklerini görebileceğiniz gibi merak edenler için tuz lambanın nasıl yapıldığına dair bilgi de alabilirsiniz. Belki tuz lamba yapan ve Çankırı tuzu üreten esnafların yanına siz de oturarak tuz lamba yapabilirsiniz. Yorucu olduğu kadar keyifli olan bu uğraş ile hem tuz lambasının büyük emekler ile yapıldığını hem de yorucu olduğu kadar keyifli bir uğraş olduğunu görebilirsiniz.

Önceki yazılarımızdan olan ve kaya tuzunun faydaları ve kullanım şekli başta olmak üzere bilgi edinebileceğiniz kaya tuzu başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Yayınlanan 2017-04-17 TUZ LAMBA 4 3500

4 Yorumlar

  • Nurcan Günaydın

    Nurcan Günaydın 2017-11-19 Yanıt

    10 aylık bir kızım var. Tuz lambası kullanırsam zararı olur mu çocuğuma?
  • Ayşegül

    Ayşegül 2017-09-20 Yanıt

    Selamlar hamileyim sürekli burnum tıkanıyor hamilelikten dolayı nefes problemi yaşıyorum bu tuz lambasının ne kadar etkisi olabilir odam 23 m kare 4 adet 3 kglık alsam aynı odada yeterli iş görür mü yoksa tek seferdemi fazla kilo almam gerekir
    • Çankırı Tuz Lamba

      Çankırı Tuz Lamba 2017-09-20 Yanıt

      Merhaba Ayşegül Hanım, tuz lambaları burun tıkanıklığı ve nefes darlığı problemi için sıkça tercih edilmektedir. Ancak iyon lambalarının sağladığı fayda ortamdaki hava kalitesini iyileştirmek yönündedir. Bunu salmış olduğu eksi iyonlarla sağlamaktadır. Dolayısıyla burada sağlamış olduğu fayda tıbbi nitelik taşımaz. Zira bu boyutu tıp doktorları ile ilgilidir.
  • Aslı DEMİREL

    Aslı DEMİREL 2017-06-19 Yanıt

    13 Mart Pazartesi günü 1 adet “Doğal tuz lamba 4 Kg” siparişi vermiştim, dün elime geçti teşekkür ederim. Fakat dün fişe taktıktan tam 5 dakika sonra söndü ve bir daha çalıştıramadık. Ampulü patlamış olabilir mi? Ampulünü değiştirme imkanımız var mı? Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Teşekkürler

Bir yorum bırakCevap bırak

Son görüntülenen

Herhangi bir ürün yok

Menu