Hangi Tuz Kullanılmalı ?

Hangi Tuz Kullanılmalı ?

HANGİ TUZ?

Ülkemizde zaten tuz ile ilgili anlam kargaşası ve olumsuz çağrışım sözkonusuyken tuzun nekadar kullanılacağına ilişkin farklı kurum ve kişilerce yapılan beyanatlarda neyazıkki kaya tuzu ile rafine tuz ayrımı yapılmamaktadır. Çünkü bahsi geçen tuzun doğal koşullarda elde edilmiş kaya tuzu mu, göl tuzu mu, deniz tuzu mu ya da rafine edilmiş tuzlar mı olduğu yapılan bu beyanatlarla anlaşılamamaktadır. Hal böyle olunca ‘’ tuz vücudumuz için oldukça yararlıdır’’ şeklinde ki bir beyanat doğal kaya tuzu için yapılmışsa da bu beyanat hangi tuzdan bahsedildiğini tam anlamıyla ortaya koymadığı için dinleyici ve okuyucular tuz ayrımı yapmadan rafine edilmiş tuzu tüketme riski ile karşı karşıyadır. Aynı şekilde ‘’ tuz çeşitli ülkelerde ve çeşitli kurumlarca yasaklanmıştır, hatta bazı lokantalarda tuz kullanımı önlenmeye çalışılmıştır’’ gibi rafine tuzu kasdedecek şekilde yapılacak bir açıklama da dinleyici ve okuyucuların doğal kaya tuzundan uzaklaşmasını da önleyebilmektedir.

O halde yapılan bu beyanlarda bahsedilen tuzun fabrikasyondan geçmemiş kaya tuzu mu, deniz tuzu, göl tuzu veya rafine edilmiş tuzlar mı olup olmadığına ilişkin bilgi verilmesi sağlıklı olacaktır. Eğer bu durum belirtilmezse yukarıda ifade edilen çeşitli riskler sözkonusu olur. Hatta doğal kaya tuzu alternatifi olan bir kişi, rafine tuzun daha pahalı olduğunu görünce rafine tuzlara yönelebilir.

Doğal şekilde öğütülen bir kaya tuzu normal şartlarda 84 mineral içeriri. Ancak fabrikasyon işleminden geçerek rafine edilmiş olan kaya tuzu ve diğer tuzlar ise sadece iki mineral içermektedir ki bu mineraller kimya biliminde yer alan formülde ifade edildiği üzere NaCI yani sodyum klorürdür.

Rafine edilmiş kaya tuzları sadece 84 mineralden 2 minerale düşmüyor bunun yanında rafine edilme sürecinde çeşitli kimyasallar barındırdığı için vücuda toksik maddelerin girmesine neden oluyor. Bu konu ile ilgili kısmı okumak için sitemizin bilgiler sayfasında yer alan Gerçek Çankırı tuzu başlıklı yazının E-536 olarak ifade edilen kısmını okumanızda büyük yarar olacağı düşüncesindeyiz. Öte yandan tuzun sadece rafine edilmemesi doğal yollarla elde edilen bazı tuzlarda atık maddeler içerebilir.  Sitemizde yer alan ‘’ kaya tuzu nedir ‘’ başlıklı yazı da yer alan Kaya tuzları yer altından katı olarak elde edilen tuzlardır. Deniz tuzları çevre kirliliğinden dolayı ağır metaller içermektedir. Fakat kaya tuzunda egzoz, atık sular veya sanayi kirliliği gibi olumsuz etkilerden uzak olduğu için rafine tuzun aksine daha çok faydalı minerallere sahiptir. Bu nedenle kaya tuzu bizim açımızdan daha sağlıklıdır.Ancak neyazıkki günümüzde kaya tuzuna da rafinasyon işlemi uygulanmaktadır. Rafine edilmiş bir kaya tuzu rafine edilmiş bir deniz tuzuna oranla daha çok mineral içersede biz rafine edilmiş kaya tuzlarını hiçbir şekilde tavsiye etmemekteyiz.

Yukarı daki yazıyı özetlemek gerekirse tuzun zararlı hale gelmesini kabaca işlem öncesi ve işlem sonrası şeklinde ayrıma tabi tutarak iki başlık altında toplayabiliriz.

Tuzun zararlı hale gelmesi-getirilmesi(işlem öncesi): Kaya tuzu dışında ki tuzlar genel olarak ağır metaller içerebileceği için yani sanayi kirliliği, atık sular ve çeşitli gazlardan etkilenebileceği için tuz faydalı olmaktan çıkıp zararlı hale gelmektedir.

Tuzun zararlı hale gelmesi-getirilmesi( işlem sonrası): Burada bahsedilen kaya tuzu, deniz tuzu gibi herhangi bir ayrım yaomaksızın tüm tuzların rafine edilerek sunulması, rafinasyon sürecinde tuzun çeşitli kimyasallara maruz kalmasından dolayı zararlı hale gelmesini ifade etmektedir.

Bir önceki yazımız olan kaya tuzu fiyatı başlıklı yazıyı okuyarak kaya tuzunun fiyatını belirleyen unsurlar( kaya tuzunun miktarı, kalitesi, mineral dağılımı ve kaya tuzu ile ilgili bilgilendirici haberler ) hakkında bilgi sahi olabilirsiniz.

Yayınlanan 2017-05-10 HABERLER 0 4459

Bir yorum bırakCevap bırak

Son görüntülenen

Herhangi bir ürün yok

Menu