Tuz Lambası ve Kaya Tuzuna İlişkin Bilgi Kirliliği

Tuz Lambası ve Kaya Tuzuna İlişkin Bilgi Kirliliği

''Tuz lambası ve kaya tuzuna ilişkin bilgi kirliliği’’ başlıklı bir yazı yazmamızın nedeni etik olmayan şekilde sanal dünyada rastladığımız bilimsel dayanağı olmayan pek çok bilgiye rastlamamızdan kaynaklanmaktadır. Bu bilgiler doğaldır ki okuyucunun doğru ile yanlış arasında ki ayrımı yapmasını zor hale getirmektedir neyazıkki. ‘’ Tuz lambası ve kaya tuzuna ilişkin bilgi kirliliği’ başlığını iki boyutta ele alacağız. Birinci boyutta, tuz lambası ve kaya tuzuna ilişkin gerçekten uzak bilgileri bilinçli yahut bilinçsiz şekilde yazanların ticari düşüşünü ele alacağız. İkinci boyutta ise tuz lambası ve kaya tuzuna ilişkin çeşitli araştırmalar yapan veya bu konuda bilgi edinmek isteyen okuyucuların karşılaştığı riskler ve bu risklerin nasıl en aza indirgeneceğine ilişkin düşüncelerimizi ortaya koyacağız.

1) Tuz lambası ve kaya tuzu ile ilgili doğru olmayan bilgilerin bilinçli veya bilinçsizce yayılması:

İster bilinçli olsun ister bilinçsiz. Eğer siz müşterinin ihtiyaç ve beklentilerine cevap veremezseniz başarı sahibi olamazsınız. Bahsetmiş olduğumuz ihtiyaç ve beklenti nedir? Eğer siz sağlığını ön planda tutarak sizin ürünlerinizi satan birine bilinçli veya şuursuzca yanlış bilgi aktarırsanız( sanal dünyadan bahsediyorum) başlangıçta yıldızınız parlasa da sönmeniz zor olmayacaktır. O nedenle etik kurallara uygun davranmamak sizi düşürecektir. Öte yandan dersinizi çalışmadan bilgi vermeye kalkmanız yani ‘’kaya tuzu yahut tuz lambası’’ hakkında bir soru soran müşterinize veya bilgi edinmek isteyen bir kişiye gerekli donanıma veya yeterliliğe sahip olmadan cevap vermeye çalışırsanız yani afallarsanız bu durumda sizin 0 puan almanıza neden olacaktır. Bu nedenle bu sektörde ‘’  kaya tuzu veya tuz lambası’’ ya da başka bir sektörde başarılı olmanız için ticari ahlaka uygun davranılması ve tabiri caizse dersimize iyi çalışılması gerekecektir.

Yukarı da bilinçli şekilde yanlış bilgi aktarımından bahsettim. Dilerseniz bunu biraz daha açalım. Bizim sektörümüzle ilgili söylemek gerekirse tuz lambası ile ilgili veya kaya tuzu ile ilgili bilinçli olarak(yani bilerek, hatanın farkında olarak, yanlış olduğunun bilincinde) ne aktarılabilir?

Bizim sattığımız kaya tuzu diğer kaya tuzlarından farklı olarak 84 minerale sahiptir denilebilir. Başta kaya tuzu ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmayan bir kimse bu bilgiyi önemser ama tüm doğal kaya tuzlarında 84 minarel olduğunu temel farklılığın ne oranda olduğunu belirlediğini bilirse haklı olarak yanlış bilgi veren kişiyi zamanla çokta ciddiye almayacaktır.

Tuz lambasından örnek verelim birazda. Mesela satmış olduğumuz tuz lambası radyasyonu yok eder, tansiyonu ortadan kaldırır gibi ifadeler aktarırsanız normaldir ki sizin bilgileriniz sadece laf olarak kalacaktır. Radyasyon olmadan nasıl olurda elektronik cihazlar çalışır şeklinde sizin radyasyonla ilgili vermiş olduğunuz bilgiyi sorgulayan kişiler sizin bilginizi çürütecektir. Tuz lambası ile ilgili pekçok ayrıntıyı tuz lambası başlıklı yazımızı okuyarak edinebilirsiniz.

 2) Kaya tuzu ve tuz lambası ile ilgili aktarılan yanlış bilgilerin doğuracağı riskler ve bu riskleri önleme yöntemleri:

Tuz lamba veya kaya tuzu ile ilgili bilinçli veya bilinçsizce yapılan yanlış aktarımlar elbetteki sadece üretici veya satıcıyı etkilemez. Aslında bu olumsuz etkiye en çok maruz kalan müşterileredir. Düşünsenize bir müşteri sağlığına önem verdiği için tuz lambası hakkında bir bilgi araştırayım diye düşünerek Google’ dan tuz lambasının faydaları yazıyor. Öyle abartılı bilgiler çıkıyorki karşısına farklı kaynaklardan almış olduğu bilgiler arasında ki tutarsızlık onun yanlış bilgiler edinmesini sağlıyor. Öte yandan kaya tuzunun faydaları diye bir araştırma yapmak isteyen bir müşteri veya okuyucu romatizmadan tutunda kaya tuzu ile alakasız pek çok hastalığa kadar aslı olmayan bir bilgi yığını ile karşılaştığında doğru bilgiyi yanlış olarak yanlış bilgiyi de doğru olarak konumlandıracaktır. Bu arada kaya tuzu faydaları hakkında bilgi edinmek için sitemizde yer alan kaya tuzu başlıklı yazıdan okuyabilirsiniz.

Peki bu riski en aza nasıl indirgeyebiliriz?

Biz herşeyden önce tuz lambası veya kaya tuzuna ilişkin araştırma yapan uzmanların bizzat onun ağzından duyulması gerektiğini düşünüyoruz. Eğer izlemekten ziyade daha çok okumak istiyorsanız bu durumda lütfen verilen bilginin kaynağının verilip verilmediğine bakmanızı öneririz. 

Kaynak: cankirituzlamba.com

Yayınlanan 2017-05-10 TUZ LAMBA, KAYA TUZU 9 2484

9 Yorumlar

  • Zeynep

    Zeynep 2018-10-21 Yanıt

    Merhaba siparis vermek istiyorum fiyat
  • Ayşen ŞAŞOĞLU

    Ayşen ŞAŞOĞLU 2017-09-19 Yanıt

    Tuz lambası kullanmak için odada küçük bebeklere zararı olur mu?
    • Çankırı Tuz Lamba

      Çankırı Tuz Lamba 2017-09-19 Yanıt

      Merhaba Ayşen Hanım, tuz lambası tıbbi ve yan etkisi olan bir ürün değildir. Bu nedenle kullanımında bebek, çocuk ya da yetişkin gibi yahut kız-erkek ayrımı bulunmamaktadır. Yapılan açıklamalar tüm bireyleri kapsamaktadır.
  • Meral DİKMEN

    Meral DİKMEN 2017-09-18 Yanıt

    merhaba; yazınızı okudum fakat merak ettiğim şey tuz lambası yapmak için ona şekil vermek icin bir islem uyguluyormusunuz açıkçası ben işlem görmemiş tuz lambası almak istiyorum mümkünmüdür acaba bilgi verirseniz sevinirim, teşekkürler...
    • Çankırı Tuz Lamba

      Çankırı Tuz Lamba 2017-09-18 Yanıt

      Merhabalar MERAL Hanım, kaya tuzu şekillendirilirken yontulur. Yontulurken herhangi bir kimyasal süreçten geçmez. Bu nedenle Çankırı Tuz Lamba'da yer alan tüm lambalar doğaldır.
  • Şebnem Çelik

    Şebnem Çelik 2017-09-17 Yanıt

    Merhaba, Öncelikle hızlı teslimatınız için çok teşekkür ederim. İnternet sitelerinde rastlayamadığım bir bilgiyi sizden edinmek istiyorum mümkünse. Bu kaya tuzu lambalarının bir ömrü var mı? kullandıkça ya da belli bir zaman geçtikçe, erimesi küçülmese ya da zamanla etkisini yitirmesi gibi bir durum söz konusu mudur? kısacası belli zamanlarda yenilemek gerekiyor mu?. bir de odamızda duracağı yerin bir özelliği olması gerekiyor mu (pencere önü, güneş alan ya da almayan bir yer gibi) yanıtlarsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler. Allah hayırlı ve helal kazançlar versin.
    • Çankırı Tuz Lamba

      Çankırı Tuz Lamba 2017-09-17 Yanıt

      Merhaba Şebnem Hanım, tuz lambalarının bir ömrü olup olmadığı konusu sürekli tartışma konusu olmuştur ve bu soru pek çok kez tarafımıza yöneltilmiştir. Şayet yaşadığınız ortam aşırı derece de yani ürünü sulandıracak mahiyetteyse orijinal kaya tuzu lambası erir ya da aşınır. Ancak nem düzeyi normalin çok altında ya da üzerinde değilse lamba ilk aldığınız boyutunu korur. Bu nedenle biz müşterilerimize yaşadıkları alan çok nemliyse lambayı korumanın en önemli yolunun ürünün yakılması olduğunu belirtmekteyiz. Çünkü içerisinde yer alan ampulün tuzu ısıtması hem lambayı neme karşı koruyacağı gibi ortamın nem düzeyinin de dengelenmesine yardımcı olacaktır. Bu şartlarda lamba etkisini yitirmeyecek ve sürekli olarak kullanmaya devam edeceksiniz. Diğer sorunuza gelince eğer kullanmış olduğunun alanın ya da odanın kapı ve penceresi kapalı olursa tuz lambasının yaymış olduğu negatif iyon ortamda kalacaktır. Bu nedenle ilgili ürün odanın neresinde olursa olsun verim alacaksınız ve oda içerisinde koyacağınız yerlerdeki değişiklik verim düzeyini etkilemeyecektir. Temennileriniz için teşekkür ederiz.
  • Gülşen ÖREN

    Gülşen ÖREN 2017-09-15 Yanıt

    Merhaba ben aldigim tuz lambasini eve ilk getirdigimde suyla yikadim bu olumsuz bir durum yaratirmi sizin yazinizda yikanmamasi gerektigini okudum ne yapmaliyim
    • Çankırı Tuz Lamba

      Çankırı Tuz Lamba 2017-09-15 Yanıt

      Merhaba, tuz lambasının temizliğini nemli bezle belirli aralıklarda yapmanızı tavsiye ederiz. Ancak yıkadıysanız lütfen lambayı açık alanda bekleterek kurumasını sağlayın. Kuruduğundan emin olmadan kullanmanızı tavsiye etmeyiz.

Bir yorum bırakCevap bırak

Son görüntülenen

Herhangi bir ürün yok

Menu