Tuz Lamba Nasıl Yapılır ?

Tuz Lamba Nasıl Yapılır ?

Tuz lamba nasıl yapılır?

Tuz lamba nasıl yapılır? Tuz lamba yapılırken kaya tuzu çeşitli kimyasal süreçlerden geçer mi?

Değerli takipçilerimiz, bu yazımızda sizlere tuz lambanın nasıl yapıldığına ilişkin bilgi vermeyi amaçladık. Çünkü tuz lamba hakkında araştırma yapan pekçok kişinin en çok merak ettiği sorulardan birisi de tuz lambanın nasıl yapılacağına ilişkindir.

Tuz lamba nasıl yapılır?

Tuz lamba, basitçe tuz mağaralarından seçilen kaya tuzlarının el işçiliği ile yani herhangi bir destekleyici makinekullanmadan(*) belirli şekillere getirilerek kaya tuzunun alt orta kısmının oyulması ve oyulan kısmın içerisine lamba yerleştirilmesiyle yapılmaktadır. Tuz lambanın görünümünü daha da güzelleştirmek ve koyulduğu yerde düz şekilde durmasını sağlamak amacıyla ayrıca alt kısmına da ahşap koyulmaktadır. O halde yukarıda ifade ettiklerimizi daha ayrıntılı şekilde işlem süreçleri açısından ele alırsak tuz lamba yapımında sırasıyla aşağıda ki sürecin yaşandığını söyleyebiliriz:

1) Öncelikle tuz lamba yapımında kullanılacak olan kaya tuzu, tuz mağarasından toplanır. Bu toplama işi elbette ki rastgele olmaz. Yani seçilen kaya tuzunun düzgün ve belirli boyutlarda olmasına dikkat edilir.

2) Seçilen kaya tuzları hangi tuz lamba çeşidi yapılacaksa o çeşide göre el emeği ile o şekle getirilir.

3) Kaya tuzunun alt kısmı sonraki aşamada lambaya yer açmak amacıyla ve ahşabın tuz lambanın altına yerleştirilmesi için belirli kısımlar delinir.

3) Kaya tuzu istenilen şekle getirildikten sonra ve ilgili kısımları delindikten sonra tuz lamba olmaya hazır kaya tuzu üzerinde meydana gelen tozu gidermek amacıyla kaya tuzu kabaca yıkanır. Daha sonra doğal şekilde kayalar kurulanmaya bırakılır.

4) Son aşamada tuz lamba olmaya hazır olan ve yukarıda ki işlem süreçlerinden geçmiş olan kaya tuzunun içerisine lamba yerleştirilir ve ahşap kısmı takıldıktan sonra satışa hazır hale gelir.

Görüldüğü üzere tuz lamba yapımı kabaca yukarıda ki işlem süreçlerini kapsar. Yukarıda ki süreci takip ettiğimizde tuz lamba yapımında ki tüm aşamalarda doğallık sözkonusudur. Yani görüleceği tuz lamba yapımında herhangi bir kimyasal işlem söz konusu olmaz. Ancak daha önceki yazılarımızda ifade ettiğimiz ve vurgulamaya çalıştığımız gibi tuz lamba adı altında satılan sahte ürünlerin mağduru olmamak için lütfen aldığınıztuz lambasının gerçek olduğundan emin olunuz. Yani size tuz lamba adı altında rafine tuz, gıda boyası, mum ve ağır metal karışımlarından oluşan maddeleri tuz lamba diye satılmasının önüne geçiniz lütfen! Daha önceki bazı yazılarımızda bunu anlamanın formülü sizlere sunulmuştur.

(*) İstisna olarak yüzey işlemeli tuz lambaları üretilirken kaya tuzunun sağ ve sol kısmının istenilen düzlüğe getirilmesi için mermer makinelerinden yararlanabilmektedir.

Bir önceki yazımız  ''tuz lamba çeşitleri’’ başlığında tuz lamba çeşitleri, tuz lamba türleri, Yaren tuz lamba sahibi Ali Karaca’nın ülkemizde ki yerli tuz lamba konusunda ki katkısı, tuz lambası çeşitleri hakkında bilgi verilmiştir.

Yayınlanan 2017-05-10 TUZ LAMBA 6 13053

6 Yorumlar

  • Harun KAYA

    Harun KAYA 2018-10-22 Yanıt

    Merhaba. Ben bu tuz lambasını kendim yaptım. Tuzu yandan oydum ve içerisine 10 W ampulü yerleştirdim.Bu şekilde yararı olur mu?
  • hatice

    hatice 2018-01-14 Yanıt

    çankırıdan hediye edilen tuzdan masa isimliğim vardı.türkiye haritası şeklinde alttaki tuz zeminin üzerine türkiye şekli konulmuştu. ama alt tabakayla üstü ayrıldı. nasıl yapıştırabilirim, hangi yapıştırıcı kullanmalıyım.
    teşekkürler
  • Adem TEKE

    Adem TEKE 2017-09-18 Yanıt

    Bu lambaları himalaya tuzu lambası olarak duydum hep siz himalaya tuzunun iyi olmadığını yazmışsınız girişte bununla ilgili bilgi istiyorum.Ayrıca iki adet lamba lazım bana odalarim yaklaşık 12-15metrekare arası hangi modeli önerirsiniz Teşekkürler şimdiden
    • Çankırı Tuz Lamba

      Çankırı Tuz Lamba 2017-09-18 Yanıt

      Adem Bey merhaba, kaya tuzu lambası ilk olarak ülkemizde Pakistan'dan gelen himalaya tuzu lambaları ile duyulmuştur. Biz Çankırı Tuz Lamba markası olarak himalaya tuzunun demir ve kurşun elementlerini fazlaca içerdiğini belirtmekteyiz. Çankırı kaya tuzu ile ilgili analiz raporları incelendiğinde dengeli bir mineral dağılımı taşıdığı görülecektir. Bu konuda KUZKA tarafından yayınlanan Çankırı Tuz Çalıştayı Raporunda yer alan analiz sonuçlarına bakılabilir. İlgili yazı : www.kuzka.org.tr/dosya/cankiri_tuz_calistayi_raporu.pdf
  • Esra

    Esra 2017-07-23 Yanıt

    Eşim bana tuz lambasi aldi kalpli 7 parcali kal bunlarin 2 kalbi dustu ben bu kalpleri ne ile yapistirabilirim
  • Gülhan Yılmaz

    Gülhan Yılmaz 2017-05-19 Yanıt

    Merhaba yaklasik bir sene once sizden iki adet tuz lambasi aldim. Cok da memnun kaldim. Ancak bu kis mevsiminde tuz lambasi sulandi resmen akti, sonrasinda tuz tanecikleri halonde dokuldu. Tam yola girdi kullanmaya devam ederken bu seferde lambasi yanmaz oldu. Kisacasi bu sorunlar neden kaynaklanmis olabilir. Bir de lambasini nasil degistirebiliriz

Bir yorum bırakCevap bırak

Son görüntülenen

Herhangi bir ürün yok

Menu