Her Kaya Tuzu Gerçekten Doğal Kaya Tuzu Mudur?

Her Kaya Tuzu Gerçekten Doğal Kaya Tuzu Mudur?

Her Kaya Tuzu Gerçekten Doğal Kristal Kaya Tuzu Mudur?

Doğal kristal kaya tuzunun diğer tuz çeşitlerine kıyasla son yıllarda sıkça tavsiye ediliyor olmasıyla kaya tuzu çeşitleri, hemen hemen tüm market ve mağazalarda ki reyonlarda yerini almaya başladı.

Ancak kaya tuzu satın alan müşteriler, bu tuzun doğallık kavramıyla özdeşleşmesinden dolayı bazen doğal olduğunu zannederek rafine edilmiş kaya tuzlarını da satın alabilmektedir. Doğal tuz tüketmek isteyerek kaya tuzu satın alan ya da sipariş edilen ‘’ kaya tuzu’’ ibaresinin tek başına bir tuzun ‘’doğal tuz’’ olduğunu anlamak için yeterli değildir ve dikkat etmemiz gereken bazı noktalar da mevcuttur. Bu noktalara değinmeden önce başlıkta yer alan sorumuza cevap verelim.

HER KAYA TUZU DOĞAL TUZ DEĞİLDİR ÇÜNKÜ  KAYA TUZU ÇEŞİTLERİ DE RAFİNE EDİLEBİLMEKTEDİR!

Peki, Özellikle Market ve Mağazalarda Satışı Yapılan Kaya Tuzunun Doğal Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?

  •   ‘’İyot ilave edilmemiştir’’ ibaresi kesinlikle yer almalıdır. Çünkü Türk Gıda Kodeksi Tuz Tebliğine göre rafine edilmeyen tuzlarda bu ibarenin eklenmesi zorunludur.
  • Sofralık ya da yemeklik olarak üretilen kaya tuzunun bir pakette en fazla 250 gram ağırlığında olması gerekir. Çünkü rafinasyona tabi tutulmamış olan tuzlar da her paket için miktar sınırlaması ya da kotası mevcuttur.
  • Yukarıda ki maddeye benzer şekilde iri taneli sofrada öğütme tuzu ya da diğer ifadesiyle granül tuzun bir pakette en fazla 500 gram ağırlığında olması gerekir.

O halde bir paket içerisinde yer alan sofra tuzu yani yemeklik toz tuz 250 gramı, sofrada öğütme tuzu ise 500 gramı aşıyorsa ve paket üzerinde ‘’kaya tuzu’’ ifadesi geçiyorsa o tuz doğal yani tuz mağarasından çıkmış haliyle satılan doğal kristal kaya tuzu değildir. Aksine rafine edilmiş kaya tuzudur.

  • Şayet ‘’kaya tuzu’’ ifadesi geçen paket üzerinde sodyum ve klorür haricinde paket içeriğinde yer alan kaya tuzunda çinko, potasyum, magnezyum, kalsiyum, bakır gibi minerallerin varlığına ya da oranına değinilmişse paket içeriğinde ki tuzun doğal kristal kaya tuzu olduğunu söyleyebiliriz. Kısaca toplam tuz yüzdesi içinde sodyum ve klorür dışında diğer minerallerin oranına da yer verilmesi o tuzun doğal olduğunu göstermektedir. Fakat paket içerisinde ki tuz %100 soydum klorürden oluşuyorsa yani toplamda iki mineral içeriyorsa o tuz kesinlikle rafine edilmiştir. Çünkü mağaradan çıkan kristal tuzda bilinen 84 çeşit mineral mevcuttur. Ancak rafine edilen tuz çeşidi ne olursa olsun( Çankırı kaya tuzu, göl tuzu, deniz tuzu, himalaya tuzu vb.) sadece iki mineral( sodyum ve klorür, NaCl) içerir ve bu tuz doğallığını kaybetmiştir. Çünkü bir tuz rafine edilirken erime noktası olan  801 °C ısıya maruz kalması durumunda diğer mineralleri kaybetmektedir.

Çankırı Kristal Kaya Tuzu 84 Mineral İçerir

Doğal kristal kaya tuzu çeşitleri arasında yer alan Çankırı kaya tuzu, işlenmiş sofra tuzunun içermiş olduğu sodyum ve klorürden farklı olarak ayrıca 82 mineral içermektedir. Bu mineraller bizim vücudumuzun ihtiyaç duyduğu 92 mineralin büyük bir bölümünün alınmasına yardımcı olur. 

Kristal Kaya Tuzu ile Hazılanmış Tuzlu Su Önerisi

Küresel salgın olarak nitelendirilen korona virüsüne karşı bazı doktorlar tarafından tuzlu su kullanımı önerilmektedir. Özellikle tuzlu suyun burun lavajı ve ağız gargarası yapımında kullanımı tavsiye edilmektedir. Ancak Prof. Dr. Ateş KARA gibi bazı doktorlar ise kristal kaya tuzu ya da diğer tuz çeşitleri ile hazırlanmış olan olan tuzlu su kullanımına karşı çıkmaktadır.

Bir önceki blog yazımız olan ‘’Yeni Tuz Lambası Modelleri 2018 Yılına Hazır!’’ başlıklı yazıda yeni tuz lambası çeşitlerimizden bazı çeşitlerin görsellerine yer verilmiştir. Ayrıca Çankırı Tuz Lamba markasının ve firmasının üzerinde en çok durduğu üç önemli faktör olan ‘’ kalite, görsellik ve en uygun fiyat’’ faktörlerine değinilmiştir. 

Yayınlanan 2017-11-02 KAYA TUZU 5 23054

5 Yorumlar

  • Tamer

    Tamer 2019-02-19 Yanıt

    Merhaba şurayı anlamadım yukarda bir paketteki tuz miktarı ögutulmus 250g ögutulmeye hazir 500g geçemez gecerse o rafine edilmiştir saf değildir dediniz peki paketleriniz neden 1kg lık burda bir celiski mi var ordaki ayrımı tekrar aciklarmisiniz
  • Yeşim

    Yeşim 2017-11-29 Yanıt

    Granül olan kaya tuzu ile toz olan arasında ki fark nedir? Tamamen sağlık bazlı düşünüyorum. İri veya öğütülmüş fark etmez dediniz ama çocuk sahibi olunca insan onlar için düşünüyor her şeyi.
  • Mehmet KÖSELER

    Mehmet KÖSELER 2017-11-02 Yanıt

    iyi günler. ben 5 kg'lik çankırı kaya tuzu almak istiyorum. bu tuz 1'er kiloluk paketler halinde mi geliyor. yoksa 5 kg'ın hepsi aynı paket içinde mi geliyor.
    • safiye yılmaz

      safiye yılmaz 2018-04-25 Yanıt

      Bi tanıdığıma doğal kaya tuzu getirttik rengi grimsiydi içim rahat etmedi suda erittim 4 kaşık tuz eriyince dibe bir kaşığa yakın kum gibi şeyler çöktü bu nedir anlayamadım ve şaşırdım bu nedir bilen varmı 2 seferde yemeklere koymuştuk
    • Çankırı Tuz Lamba

      Çankırı Tuz Lamba 2017-11-04 Yanıt

      Merhaba Mehmet Bey, sitemizde satışı yapılan Çankırı kaya tuzu çeşitlerinin tamamı maksimum 1 kg ağırlığında gönderilmektedir.

Bir yorum bırakCevap bırak

Son görüntülenen

Herhangi bir ürün yok

Menu