Tuz Lambası Sadece Çankırı Kaya Tuzundan mı Üretilir?

Tuz Lambası Sadece Çankırı Kaya Tuzundan mı Üretilir?

Tuz Lambası Sadece Çankırı Kaya Tuzundan mı Üretilir?

Birçoğumuz tuz lambasının sadece Çankırı tuzu ve himalaya tuzundan üretildiğini bilmekte. Aslında bu şekilde bilinmesinin normal karşılanabilecek bir durum olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü 2015’li yıllara kadar tuz lambaları sadece doğal Çankırı kaya tuzu ve himalaya tuzundan üretilmekteydi. Bugün ise durum biraz daha farklı…  

Bilindiği üzere ülkemiz kaya tuzu rezervi açısından dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almakta. Ülkemizde birçok şehirde tuz ocakları yer almakta. Bu ocaklarda yer alan bazı kristal tuz çeşitleri kaya tuzu lambası üretimi için yapısal olarak müsait durumda.

Ülkemizde Çankırı tuzu dışında hangi tuzlardan tuz lambası üretilebilmekte?

Nevşehir Tuzu: Taneleri çok daha gevşek olan Nevşehir kristal kaya tuzundan da tuz lamba imal edilebilmektedir. Ancak Nevşehir tuz lambaları,  gevşek tane yapısına sahip olduğu için kulanım olarak Çankırı gece tuzu lambasına göre çok elverişli değildir.

Kars Kağızman Tuzu: Kars ilinde yer alan Kağızman kaya tuzu, gece tuzu lambası üretilebilen tuzlar arasında yer almaktadır. Ancak tuzun yüksek düzeyde siyah olmasından dolayı Çankırı tuzu lambasının daha dekoratif olduğunu söyleyebiliriz görsel olarak. Aslında bu dekoratiflik subjektiftir.  Rahatlıkla söyleyebiliriz ki Kars Kağızman tuz lambası yurt dışından ithal edilen tuzlardan üretilen lambalardan çok daha kaliteli niteliktedir.

Kırşehir Tuzu: Çankırı iline mesafece yakın olan Kırşehir tuz ocaklarından çıkarılan tuzlar da tuzdan lamba üretimine müsaittir. Çok daha mat ve saflık düzeyi daha düşük olan Kırşehir kaya tuzundan üretilen tuz lambaları da iyon lambası üretimine müsaittir.

Türkiye’de tuz lambası üretimi açısından satış ve sipariş hacmi açısından lider olan Çankırı Tuz Lamba, her yıl Çankırı dışında tuz ocağı bulunan illerde tuz lamba üretimi yapmak isteyen kişilerden teknik bilgi talebi almaktadır.  Çankırı Tuz Lamba, bu talepte bulunan kişileri üretim atölyesine davet ederek misafir etmektedir.

Dünya çapında hem görsel olarak hem de sağlıklı olması yönüyle Çankırı kaya tuzundan üretilen tuz lambaları çok daha ön plandadır. Ancak himalaya tuzu gibi yurt dışı kaynaklı olan tuzlardan üretilen lambalar yerine yerli diğer kaya tuzlarını ve bu tuzlardan üretilen lambaların kullanımını tavsiye ederiz.

Çankırı Tuz Lamba ekibi olarak müşterilerimize sıkça söylediğimiz bir söz vardır:

‘’Türkiye’de en az bilinen doğal kristal kaya tuzu çeşitleri dahi yurt dışında ki en popüler tuzlardan daha üstün niteliktedir. ‘’

Bir önceki blog yazımız olan ‘’ Tuz Lambasına Yeni Bir Bakış Açısı: Higroskopik Etki  ’’ başlıklı yazıda iyon lambalarının faydasının sadece negatif iyonlardan değil tuzun sahip olduğu higroskopik etkiyle de ilgili olduğundan bahsedilmiştir.

Yayınlanan 2018-03-15 TUZ LAMBA 1 1908

1 Yorum

  • Emine MARAŞ

    Emine MARAŞ 2018-05-26 Yanıt

    Merhaba sizden almış olduğum tuz lambalarımın altında su birikintileri oluyor. Bu şekilde eridiklerini bilmiyordum. Bu şekilde kullanmak çok zor ne yapabilirim?

Bir yorum bırakCevap bırak

Son görüntülenen

Herhangi bir ürün yok

Menu