Kaya Tuzu Lamba Hakkında Korkunç Gerçekler!

Kaya Tuzu Lamba Hakkında Korkunç Gerçekler!

Kaya Tuzu Lamba Hakkında Korkunç Gerçekler!

Kaya tuz lamba, doğal kaya tuzunun belirli bir forma getirilip ısınması için alt kısmının oyularak içerisine ampul ya da mum yerleştirilen sağlıklı ve dekoratif lambalardır. Himalaya tuzu ya da Çankırı kaya tuzu kullanılarak üretilen bu ürünler birçok kişi tarafından faydası ve dekoratif yönünden dolayı kullanılmaktadır.

Tuz Lambası Çeşitli blog, sözlük, forum, haber ya da sosyal paylaşım sitelerinde tuz lambaları hakkında pek çok bilgi kirliliği yer almaktadır. Bu bilgi kirliliği sadece Türkiye geneli için değil dünya geneli için de geçerlidir. Doğal kaya tuzu lamba kullanan dünya ve Türkiye genelinde ki birçok kişi ne yazık ki bu ürünler hakkında eksik ya da yanlış bilgilere sahip olabilmektedir. 

Özellikle astım, bronşit, nefes darlığı, horlama gibi solunum yolu problemi olanlar; uyku düzensizliği ya da stresli bir yaşama sahip olanlar tuz lambaları, sadece negatif iyon yaydığını zannederek kullanmaktadır. Şurası bir gerçek ki bu lambaların çok nadir de olsa negatif iyon ürettiğine dair bazı araştırma sonuçları mevcuttur. Ancak genelde bilinenin aksine bu ürünlerin sağladığı faydaları sadece ürettiği negatif iyona bağlanabilecek hiçbir kanıt mevcut değildir.  “ Tuz lambaları gerçekten eksi iyonlar üretiyor mu?” başlıklı blog yazısında da belirtildiği üzere bu lambaların faydalı olmasını sağlayan en önemli etken güçlü bir nem çekici( higroskopik etki) özelliğe sahip olmasıdır.

Aslında birçoğumuz tuzun güçlü bir nem çekici madde olduğunu biliyoruz. Hatta mutfak tezgahında normal oda sıcaklığında bir süre bekleyen yemeklik tuzun katılaşmaya başlamasının en önemli sebebi çektiği nemdir. Hatta tuzluk içerisinde ki toz halde ki tuzun zamanla akışkanlığını kaybetmesi üzerine içerisine pirinç taneleri de koyulmaktadır. Kaya tuzu lambasının da ana maddesini kristal kaya tuzu oluşturmaktadır. Kristal kaya tuzu bir ampul ya da mum yardımıyla ısındıkça nem çekici etkisi çok güçlü hale gelmektedir. Kaya tuzu lambası havada yer alan su buharını çekerken toz, polen, bakteri, virüs, kıl, tüy gibi maddeleri de eş zamanlı olarak üzerine çekmektedir. Bu alerjen maddelerden arınan havada yaşayan özellikle solunum, uykusuzluk, stres problemi olan kişiler rahatlamaktadır.

Tuz lamba ile ilgili birçok kanaldan verilen yanlış bilgiler sonucu bu lambaların sadece negatif iyon üretimine bağlı fayda sağladığı zannedildi genel olarak. Ancak araştırılmadan, bilimsel kanıt sonucuna dayanmadan verilen eksik bilgiler bu lambaların nem çekici(higroskopik) etkisinin atlanmasını sağladı ne yazık ki. Sitemizde birçok yazıda kaya tuz lambaların higroskopik etkisine detaylıca yer verilmiştir ve bu konuda farkındalık oluşturmak için bu konu işlenmeye devam edecektir.

Bir önceki blog yazımız olan “Tuz Lambalarını Daha İyi Tanımaya Ne Dersiniz” başlıklı yazıda kaya tuzu lambası nedir, kristal tuz lambası nasıl çalışır, tuz lambaları güvenli mi?  Ve 2019 yılına kadar ki araştırma ve bilgiler ışığında tuz lambası yararları hakkında bilgi verilmiştir.

 

Yayınlanan 2018-10-31 TUZ LAMBA, NEGATİF İYON 1 3753

1 Yorum

  • Nurettin KÖSE

    Nurettin KÖSE 2018-11-06 Yanıt

    Merhabalar bugün elime ulaşan lambaları şimdi evde denedim. Lambanın üst kısmında tuz birikintisinden dolayı ışık almayan büyük kısım var. Resimlerini çektim. Ne yapmalıyım

Bir yorum bırakCevap bırak

Son görüntülenen

Herhangi bir ürün yok

Menu