Sofrada Öğütme Tuzu Nedir, Nasıl ve Neden kullanılır?

Sofrada Öğütme Tuzu Nedir, Nasıl ve Neden kullanılır?

Sofrada Öğütme Tuzu Nedir?

Sofrada öğütme tuzu, genel olarak tuz değirmenlerinde öğütülerek kullanılan iri taneli ve kristal nitelikteki tuzlardır. Granül tuz olarak adlandırılan ve iyot ilave edilmemiş olan yeraltı kaynak tuzudur.

Sofrada Öğütme Tuzu Kullanımı-Niçin Kullanılır?

Sofrada öğütme tuzu çok farklı gerekçelerle kullanılabilmektedir. Bu gerekçeleri aşağıda ki gibi sıralandırabiliriz:

  • Ağırlıklı olarak kristalleşmeye başlamış kaya tuzu ya da deniz tuzundan oluşan sofrada öğütme tuzu, bu nedenle kendi sınıfı içerisinde yer alan tuzlara göre çok daha saftır ve kristaldir.
  • Toz halde bulunan tuzlar istismara oldukça açıktır. Bu nedenle toz halde tuz alınacaksa güvenilirliğe dikkat edilmesi çok önemlidir. Tozlaştırılmış tuzlara göl tuzu ve deniz tuzu gibi tuzlar karıştırabileceği gibi rafine edilmiş halde bulunan diğer tuzlarda karıştırılabilir. Ancak granül halde bulunan sofrada öğütme tuzu böyle bir istismara kapalıdır. İçerisine koyulacak olan farklı tuzlar çok belirgin şekilde kendisini gösterir.
  • Sole tuzu kadar kristalleşmiş olmasada sole yapımında da kullanılabilmektedir.
  • Rafine edilmemiş olan işlenmiş tuz olduğu için iyot ve katkı maddesi içermez.
  • Her nekadar tozlaştırılan tuz kristal kaya tuzu olsa da büyük çaplı değirmenin sahip olduğu mekanizma taş değilse diğer bir ifadeyle çelikse tuzun yapısının bozulmasına neden olacaktır. Bu nedenle tozlaştırılma sürecinde bilinen 80 küsür minerali içeriğinde barındıran tuzun yapısında herhangi bir bozulma olabilir mi diye soran tüketiciler kendi tuzumu kendim öğüteyim şeklinde düşünerek granül tuz kullanmaktadır.
  • Otel, cafe, restorant, dinlenme tesisleri gibi mekanlarca sofralara renk ya da özel bir hava katmak amacıyla da kullanılabilmektedir.

Sofrada Öğütme Tuzu Kullanımı-Nasıl kullanılır?

Tanımda da belirtildiği üzere granül tuz ağırlıklı olarak, seramik ya da çelik bıçaklı tuz değirmenleri ile öğütülerek kullanılabilmektedir. Öte yandan kolayca dağılabilecek ısıda yer alan yemeklerde de öğütülmeden de kullanılabilmektedir.

Not: Tuz değirmenlerinin özellikle seramik bıçaklı olması çok önemlidir. Şayet çelik bıçaklı olursa ilerleyen zamanlarda çelik paslanabilmektedir ki bu durum sağlıklı değildir. Çelik bıçaklı ve seramik bıçaklı değirmler arasında fiyat farklılıkları yoktur. Ancak çeliğin paslanma riskine karşı ve tuzun yapısının bozulmaması amacıyla el değirmenlerinin seramik mekanizmalı olması tavsiye edilir.

Bir önceki blog yazımız olan ''Neden kaya tuzu tüketmeliyiz ?'' başlıklı blog yazısında tuzun hayatımızda ki öneminden bahsedilmiş ve bu konuda bahsedilirken somut örnekler verilmiştir. Ayrıca her nekadar doğal olursa olsun içeriğinde bazı kronik hastalıkları tetikleyen Sodyum Klorür bulunan tuzu düzenli tüketmenin yanında tüketiminde kontrollü olmasına vurgu yapılmıştır.

Yayınlanan 2017-04-19 HABERLER 0 11464

Bir yorum bırakCevap bırak

Son görüntülenen

Herhangi bir ürün yok

Menu