Tuz Tüketimi Konusunda Olumlu Açıklamalar Artıyor

Tuz Tüketimi Konusunda Olumlu Açıklamalar Artıyor

Tuz Tüketimi Konusunda Olumlu Açıklamalar Artıyor

Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ)  başta olmak üzere birçok kuruluş tarafından tuzun az tüketilmesi yönünde çağrılar yapılırken bu açıklamalara karşı yapılan açıklamalar da artmaya başladı. Türkiye’de Prof.Dr. Canan KARATAY, Yrd. Doç.Dr. Yavuz DİZDAR, Prof.Dr. Ahmet AYDIN gibi birçok saygın bilim insanı tarafından doğal kristal tuz tüketiminin önemine dönük açıklamalar yapılmaya başlandı. Bu açıklamalar Türkiye’de tuzun zararlı olduğunu iddia eden bilim insanlarınca epeyce eleştirildi.

Türkiye’de olduğu gibi ABD’de de tuzun zararlı olduğunu savunan kişi ve kuruluşlar olduğu gibi bu açıklamaların tamda karşısında olan bilim insanlarının da sayısı azımsanamayacak kadar fazla.  Bu bilim insanlarından birisi olan “The Salt Fix” adlı kitabında yazarı olan James Dinicolantonio, tuzun birçok faydasının bulunduğunu ve tuz ile ilgili olumsuz açıklamaların dikkate alınmaması gerektiğini ifade etmesi üzerine tuzun sağlık üzerinde ki etkisi ile ilgili tartışmalar artış sağladı. Özellikle Prof. Louis Levy, tuzlu gıdaların tüketiminin sağlık üzerine olumsuz etkisi olduğunu çok keskin olarak savunanlar arasında yer almaktadır.

Tuz Tüketimine Karşı Olan Bilim İnsanları Ne Diyor?

Tuz tüketimine karşı olan bilim insanları rafine tuz, doğal kristal kaya tuzu, deniz tuzu gibi herhangi bir tuz ayrımı yapmaksızın tuz tüketimi ile yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlıkları arasında ilişki kurmaktadır.

Tuz Tüketiminin Gerekliliğinden Bahseden Bilim İnsanları Ne Diyor?

James Dinicolantonio gibi tuz tüketiminin öneminden bahseden bilim insanları tuz tüketimi ile kalp hastalıkları arasında ilişki kurulamayacağından bahsetmektedir. Bu bilim insanlarına göre tuzun az kullanılması ya da hiç kullanılmaması kemiklerin güçsüzleşmesine, hafıza kayıplarına neden olabilmektedir. Ayrıca tuz kullanımının şeker tüketiminin de azalmasına neden olabilmesinden dolayı hem kilo alımı azalacak hem de diyabet gibi hastalıkların da önüne geçilmiş olacak.

Çankırı Tuz Lamba Ne Diyor?

Hem ulusal hem de uluslararası medyada tuz ile ilgili yapılan tüm açıklamaları takip eden Çankırı Tuz Lamba, 6 yıl önce olduğu gibi bugünde objektif tutum izlemektedir. Tuz ile ilgili yapılan araştırmaları destekleyen ve mümkün olduğunca bu araştırmalara katkı sağlayan markamızın eleştirisi bu açıklamaların içeriğine dönük değildir. Çankırı Tuz Lambası, tuz ile ilgili bir açıklama yapılırken kargaşaya meydan vermemesi açısından bahsi geçen tuzun türünün belirtilmemesini eleştirmektedir. ‘’Hangi Tuz ‘’ adlı yazımızda da belirtildiği üzere tuzun faydalı ya da zararlı olduğuna ilişkin açıklama yapan bilim insanlarının anlam kargaşasını gidermesi için belirtilen tuzun kristal kaya tuzu, deniz tuzu, himalaya tuzu, sıvı tuz, rafine tuzlar, göl ve deniz tuzları gibi tuz çeşitlerinden hangisi olduğunun belirtilmesinin yararlı olduğunu ifade etmektedir. Şayet yapılan açıklamalar topyekûn tüm tuzları ilgilendiriyorsa bunun da en başından ifade edilmesinin yararlı olacağı kanısındadır.

Bir önceki blog yazımız olan ‘’ Sevdikleriniz için En Sağlıklı Hediye: Çankırı Tuz Lamba’’ başlıklı yazıda tuzdan kaya tuzu lambaları ile ilgili bilinmeyenlerden, faydalarından ve satın alırken dikkat edilmesi gerekenlerden bahsedilmiştir. 

Yayınlanan 2017-08-12 Tarafından Serpil AŞIK HABERLER 3 2237

3 Yorumlar

  • İlhan Güz

    İlhan Güz 2017-08-22 Yanıt

    Tebrikler... Bol kazançlar.
  • Erkan

    Erkan 2017-08-19 Yanıt

    merhaba az önce bir sipariş verdim ödeme dekontum da mail olarak geldi. lakin hesabımı siparişten önce gerçekleştirdiğim için sanıyorum hesabımda şu an siparişim görünmüyor.
  • Ersin KALAY

    Ersin KALAY 2017-08-13 Yanıt

    İyi günler toplu siparişlerde yurt dışına teslim yapıyormusunuz,?

Bir yorum bırakCevap bırak

Son görüntülenen

Herhangi bir ürün yok

Menu