Tuz Lamba

Tuz Lamba

Tuz Lamba

Son yıllarda birçok kişi tarafından keşfedilmeye başlayan, dekoratif özelliği yanında birbirinden farklı sağlık problemlerine fayda sağladığı ispatlanan doğa mucizesidir. Sağladığı faydalar ve kullanım yöntemleri ile ilgili bilinmesi gereken birçok özelliğe sahiptir.

Tuz Lamba Nedir?

Doğal ortamlarında bulunan ve birden çok özelliğe sahip olan kaya tuzlarının, elle oyulması ve içlerine faklı renklerde lambaların konulması ile yapılan dekoratif abajurlara tuz lambası adı verilmektedir. Son yıllarda yapılan araştırmaların ortaya çıkardığı daha farklı özellikleri sebebiyle, birçok kişi tarafından hem süs, hem de insan sağlığına pozitif etkileri sebebiyle kullanılmaktadır. Ülkemizde çok uzun bir geçmişi olmamasına rağmen, başta Azerbaycan ve Ukrayna’da şifa verici bir madde olarak 2 bin yıldır kullanılmaktadır. Bu ülkelerde daha da ileri bir seviyeye taşınan araştırmalar sonucunda kaya tuzu mağaraları klinik olarak kullanılmış ve önemli sağlık sorunlarına faydaları ispatlanmıştır.

Sağladığı faydalar göz önüne alındığında tuz lamba tanıtımının, gerek yurt içi gerekse yurt dışında daha aktif bir şekilde yapılması gereği ortaya çıkmaktadır. Dünyaca ünlü Azeri Prof. Hanım Halilova yaptığı araştırmalarda, Çankırı kaya tuzunun iyi tanıtılmasıyla birlikte bu bölgenin, dünya sağlık turizminin önemli bir merkezi haline gelebileceğini belirterek, birçok hastalığa karşı önemli bir kaynak olduğunu söylemektedir. Hâlihazırda birçok ülkede bu tür bölgeler koruma altına alınarak önemli bir turizm merkezi haline getirilmektedir.

Tuz Lambanın Faydaları Nelerdir?

Yapılan araştırmalarda Çankırı tuzu dünyada tanınan Himalaya tuzuna oranla çok daha sağlıklı olduğu belirtilerek, Himalaya tuzunun çok fazla demir oksit içermesi sebebiyle sağlığa zararlı olduğu söylenmektedir. Göl tuzlarının da hava ile teması sebebiyle istenen etkiyi vermediği yönündeki görüşlerde bir hayli fazladır. En doğal ortamlarda bulunan Çankırı kaya tuzu birçok rahatsızlığın tedavisinde önemli faydalar sağlamaktadır. Kaya tuzu, bulunulan ortamlarda havaya negatif iyonlar yayarak nötrleşme sağlar. Solunan havanın kalitesini yükselterek birçok rahatsızlıkların tedavisinde önemli rol oynayan tuz lamba faydaları aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır.

  • Strese bağlı ruhsal yorgunluk hissini ortadan kaldırır.
  • Fiziksel ağrı ve sancıların giderilmesine etki eder.
  • Solunan havanın kalitesini yükselterek akciğerde iyileşmelere yol açar.
  • Oluşan rutin yaşama farklı bir zindelik getirerek hareketli bir yaşama yol açar.
  • Bebek ve küçük çocukların bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
  • Çalışma hayatı ve özel yaşamda odaklanma problemini iyileştirir.
  • Migren, nezle, grip gibi hastalıkların oluşmasına engel olur.

Kaya tuzu ayrıca, havaya negatif iyonlar yayma özelliği ile elektronik cihazların yaydığı radyasyonu etkisiz hale getirerek zararlı ışınlardan koruma sağlar. Milyonlarca yıl kaya katmanları arasında oluşan basınç ile kristalize hale gelen tuz kütleleri, hava ile temas etmediğinde doğal ve saf halde kalabilmektedir. Bu yönüyle kaya tuzu dünyadaki en saf haliyle Çankırı’da bulunmaktadır.

Tuz Lambası Nasıl Kullanılır?

Benzersiz bir yapıya sahip olan kristalize bir görünümdeki kaya tuzunun elle oyulması ile oluşturulan kaya tuzu, doğal yapısı gereği farklı renklerde bulunmaktadır. Turuncu renk ve pembe renge yakın olan kaya tuzlarının, daha az negatif iyon yaydığı ve genellikle süs amaçlı kullanımlarda tercih edildiği görülmektedir. Sağlık amacıyla alınacak kaya tuzlarının beyaz renkte olması, bünyesindeki iyonların dengeli yayıldığını gösteren bir özelliğidir. Bu sebeple beyaza yakın renkte olan doğal tuz kristallerinden yapılan lambalar daha çok tercih edilmektedir. Şifa niyetiyle kullanılması düşünülen tuz lambaları bulunulan ortamın büyüklüğüne göre seçilmelidir.

Örneğin 10 metre kare bir ofis ya da oda için 3-4 kg ağırlıkta bir kristal yeterli görülürken, daha büyük olan yatak odaları gibi alanlarda en az 6 kg ağırlıkta tuz kristalleri kullanılmalıdır. Elektronik cihazların sık kullanıldığı alanlarda ise radyasyon etkisini önlemek adına en az 10 kg ve üzeri tuz lambalar kullanılmalıdır. Tuz lambalar içerisinde bulunan ampullerin ısıları ile birlikte, açığa çıkan negatif iyonları ortama yaymaktadır. Bu sebeple kullanılan ampullerde önem arz etmektedir. Beyaz ışık huzmesine sahip olan ampuller kullanıldığında istenen etki daha iyi alınmaktadır.

Tuz Lambası Kullanım Önerileri

Tuz lambaları ev ve ofislerde kullanım alanları bulan nadir özelliklere sahip doğal tuz kristaller şeklindedir. Doğallığının bozulmaması için üzeri cilalanmış, farklı renk ve maddelerle kaplanmış lambalar sadece dekoratif amaçlara hizmet etmektedir. Kullanım ve şifa verme süresini uzatmak için bazı önemli noktalara dikkat edilmelidir.

  • Yüksek nem oranı veya tuz lambasının ıslanmış olduğu durumlarda lamba yakılmamalıdır.
  • Kir ve toz 2-3 günde bir temizlenmelidir. Toz biriktiğinde istenen etki sağlanamaz.
  • Uyku sırasında lamba yakılmışsa, kapı ve pencerelerin kapalı tutulmalıdır. Böylece yüksek verim alınabilir.
  • Uyku sırasında lamba uyumaya engel olacak derecede yakına konmamalıdır. Parlak ışık uykuyu zorlaştırarak uyku kalitesini düşürür.

 Tüm faydaları incelendiğinde uygun kullanım şartlarında önemli sağlık sorunlarının tedavisinde fayda sağlayan tuz lambalar, ülke ve dünya genelinde en iyi şekilde tanıtılması gereken doğal bir mucizedir.

 Bir önceki blog yazımız olan ''Tuz lambası Sadece Çankırı Kaya Tuzundan mı Üretilir'' başlıklı yazıda tuz lambalarının sadece Çankırı Tuzundan üretilmediğinden Nevşehir tuzu, Kırşehir tuzu, Kars Kağızman tuzu gibi tuzlardan da üretildiğinden bahsedilmiştir.

Yayınlanan 2018-04-07 TUZ LAMBA 1 1681

1 Yorum

  • İlayda

    İlayda 2018-07-04 Yanıt

    Merhaba benim eşim astım hastası bu lamba ona iyi gelir mi kargo ortalama İstanbul'a kaç günde ulaşır?

Bir yorum bırakCevap bırak

Son görüntülenen

Herhangi bir ürün yok

Menu