Kaya Tuzu Yerine İyotlu Tuz Kullanın Demek Ne Derece Doğru?

Kaya Tuzu Yerine İyotlu Tuz Kullanın Demek Ne Derece Doğru?

Kaya Tuzu Yerine İyotlu Tuz Kullanın Demek Ne Derece Doğru?

Doğal Kristal Kaya tuzu,  tuz mağarası olarak adlandırılan ve dış etkenlere maruz kalmayan en saf tuz çeşididir. Diğer tuzlarla köken itibariyle aynı olmasına karşın bulunduğu ortam bu tuzu diğerlerinden daha ayrıcalıklı hale getirmiştir.

Son zamanlarda rafine edilmeden satılan doğal kaya tuzları hakkında bazı dernekler tarafından olumlu açıklamalar yapıldığı gibi olumsuz açıklamalarda yapılabilmektedir. Olumsuz açıklamalar yapılırken bize göre yapılan en büyük hata ise rafine tuz-kaya tuzu veya iyotlu tuz-kaya tuzu kıyaslamasıdır.

Bu kıyaslamalarda genel olarak ‘’ kaya tuzu yerine iyotlu(rafine edilmiş tuz) tüketilmelidir çünkü iyot eksikliği durumunda…’’ diye başlar ifadeler.

Peki, bu kıyaslama samimi mi, samimi bir kıyaslamaysa ne derece doğru?

Öncelikle saf halde ki kaya tuzu ile ilgili analiz raporları incelendiğinde bu raporlarda zaten doğal tuz içerisinde de iyot minerali yer aldığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle doğal kristal kaya tuzunun iyot içermediği söylemi bilimsel olarak doğru değildir.

Rafine edilmiş tuzlar yapay olarak ilave iyot içermektedir. Bu nedenle bu tuzlara iyotlu tuz denilmektedir. Yapay olarak ilave edilen iyotlu tuzlarda yer alan iyotun doğal iyot kadar faydalı olduğu kabul edilerek kesinlikle iyotlu tuz tüketilmelidir çünkü iyot eksikliği durumunda çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır denilmektedir. Evet, iyot eksikliği bilimsel açıklamalar doğrultusunda çeşitli sağlık sorunlarına neden olmaktadır ancak rafine tuzların iyot içermesi bu tuzların zararlı olduğu gerçeğini değiştiremez. Çünkü rafine edilmiş tuzlar akışkan hale getirilmek amacıyla alüminyum hidroksit, nem tutması için alüminyum silkat içermektedir.  Ayrıca bütün tuzlar ilk haliyle %100 beyaz değildir. Bu nedenle beyazlaştırmak için kanserojen maddeler arasında yer alan hidrojen peroksit maddesi içermektedir. Rafine edilmiş tuzlar bu maddelerle birlikte on civarında katkı maddesi içermektedir. Öte yandan rafine tuzlar, 650 °C ısıda rafine edilmektedir.  Bu sıcaklıktan geçen tuz içerisinde yer alan sodyum ve klorür mineralinin yapısı bozulduğu gibi diğer 80 civarında mineral yok olmaktadır. Bu nedenle rafine tuzlarda yer alan iyot mineralinin faydalı olması bu tuzların zararlı olduğu gerçeğini değiştirmemektedir. Bu nedenle iyotlu tuz faydalıdır açıklaması bize göre doğru değildir ve bu açıklamalar rafine tuzların zararlı olduğu gerçeğini gölgeleyebilmektedir.

İçeriğinde 80 küsür doğal mineral yer alan ve kimyasal süreçlerden geçmemiş olan doğal kaya tuzunun yerine yukarıda saydığımız ve sağlığımız için pek çok zararı olan maddeleri içerisinde bulunduran rafine tuzları ilave olarak yapay iyot eklendiği için tavsiye etmek bilimsel gerçeklerle bağdaşmamaktadır.  Ayrıca iyot sadece rafine tuzlarda yer almamaktadır. Deniz ürünleri, çeşitli sebzeler, süt ürünleri ve çilek başta olmak üzere pek çok gıdada iyot minerali yer almaktadır.

Bir önceki blog yazımız olan '' Çankırı kaya tuzunu Tercih Etmeniz İçin 3 Etkili Neden ''başlıklı yazıda Çankırı kaya tuzu, Çankırı kaya tuzu özellikleri, Çankırı tuzu lezzeti konularından bahsedilmiştir.

Yayınlanan 2017-04-19 KAYA TUZU 2 9388

2 Yorumlar

  • Mehmet Gündoğan

    Mehmet Gündoğan 2017-08-28 Yanıt

    günde ne kadar kaya tuzu yenilebilir
    • Çankırı Tuz Lamba

      Çankırı Tuz Lamba 2017-09-10 Yanıt

      Merhaba Mehmet Bey, Türk Halk Sağlığı Kurumu verilerine göre günlük tuz tüketimi 5 gramdan çok olmamalıdır. Türk Halk Sağlığı Kurumu bu bilgiyi Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamasını baz alarak yapmıştır. Bu konuda çeşitli kurumların ya da bu konuda araştırma yapan uzmanların açıklamalarını ele aldığımızda çok ciddi çelişkiler mevcutttur. Hatta öyle ki Prof. Dr. Canan Karatay gibi kaya tuzu konusunda açıklama yapan doktorlar ise böyle bir sınırlama bile yapmamaktadır. Çeşitli kurum ya da kişilerin açıklamaları farklılık taşısa da bu açıklamalar belirli araştırmlara göre yayınlandığı için tuz sınırlaması konusuna da ancak bu açıklamalar ışık tutacaktır. Prof. Dr. Canan Karatay'ın kaya tuzu ile ilgili açıklamalarına https://www.cankirituzlamba.com/blog/8_kaya-tuzu-konferansi.html linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir yorum bırakCevap bırak

Son görüntülenen

Herhangi bir ürün yok

Menu