Etin Yeni Akımı Dry Aged ve Tuz Tuğlası

Etin Yeni Akımı Dry Aged ve Tuz Tuğlası

Dry Aged hakkında bilgi mi edinmek istiyorsunuz veya  dry aged dolapları için himalaya tuzu ve tuz tuğlası mı arayışındasınız? Eğer öyleyse bu yazımız tam da size göre! Yazımıza geçmeden önce şunu belirtelim ki Türkiye'nin en uygun toptan himalaya tuz tuğlası ve Çankırı tuzu gibi diğer kaya tuz tuğla fiyatlarını Çankırı Tuz Lamba'dan alacağınızı belirtelim. 

Dry aged son yıllarda Türkiye’de de yaygınlık göstermeye ve keşfedilmeye başlayan anavatanı ABD olan bir et dinlendirme veya olgunlaştırma yöntemidir. En yaygın olarak bilinen etin marine edilmesiyle dinlendirme işleminin aksine dry aged eti kuru dinlendirme yaparak belli bir yumuşaklıkta sağlıklı aynı zamanda lezzetli bir kıvamına getirir.

Özel üretimi yapılan dolaplarda belirli şartlarda ve belirli sürede dinlendirilen et her ne kadar bir miktar fire veriyor olsa da kazandığı inanılmaz lezzeti ve dokusu ile tadına doyulmaz bir hal alıyor. Peki dry aged nasıl bir yöntemdir? Dolaplar da sağlanması gereken şartlar nelerdir? Dry aged’in sağladığı faydalar neledir? Sorularının yanıtlarını sizler için cevaplandıralım.

Dry Aged (Kuru Dinlendirme) Nedir?

Dry aged türkçe karşılığıyla kuru yaşlandırma veya dinlendirme diyebileceğimiz özel bir yöntemdir. Dry aged’in amacı etin ilk kesildiği andaki canlı ve sert yapısını yok ederek yumuşak, ağır kokusundan arınmış, lezzetli bir pişirmeye hazır et haline getirmektir.

Dry aged genellikle antrikot ile sokum arasında bulunan içerisinde mermerimsi bir görünüme sahip yağ tabakası olan ve bonfilelik etin çıkarıldığı bölümün tamamını kapsayan kaliteli sığır etine uygulanmaktadır.

Dry aged dinlendirme yönteminde dolap içerisinde ki et şu iki aşamadan geçer;

  1. Nem et içerisindeki kas yapıdan uzaklaşır. Ortaya çıkan bu kurutma işlemi etin aromamsı bir lezzete kavuşmasını sağlar.
  2. Et içerisindeki enzimler, etin kas, sinir gibi bağ doku yapısını parçalar bu süreç eti yumuşatır ve hızlı pişmesini sağlar. 

Dry Aged (Kuru Dinlendirme

Dry Aged Dolaplarının Sağlaması Gereken Şartlar Nelerdir?

Dry aged dolaplarının olmazsa olması diyebileceğimiz kuru yaşlandırma yönteminin en temel kuralı dolap içerisinin tuz ile donatılmış olmasıdır. İçerisinde tuz tuğlası veya tuz bloğu bulunmayan dolaplar için dry aged yönteminden bahsetmek mümkün olmamaktadır. Tuz tuğlasının dry aged yönteminde ki en önemli yeri hiç şüphesiz bakteri üretimini durdurması ve nem çekme özelliği sayesinde ortamda ki kuru hava dengesini en iyi şekilde korumasıdır. Bunun yanı sıra dry aged dolaplarının diğer özellikleri şunlardır:

  • 28 gün kuralı: Boyunca belirlenen aralıklar dışında dolap hiç açılmadan etin içerisinde bekletilmesi gerekmektedir.
  •  0 ve +2 derece ısı aralığı: Et kendi kemiği üzerinde herhangi bir işlem görmeden 0 ve +2 derece ısı aralığında ki kuru ortamda dinlendirilmesidir. Ortamın bu ısı aralığında olmasının en önemli nedeni ise et içerisinde ki enzimlerin ve mikroorganizmaların yaşamlarını sürdürebilmelerini sağlamaktır.
  • Gerekli nem oranı: Dolap içerisinde ki nem oranının %75 - %80 arasında olmasının en önemli nedeni etin içerisinde aynı oranda su bulunması şartıdır. Öte yandan soğutma sistemi içerisinde yer alan tuğla şeklinde ki Himalaya tuzu veya diğer kaya tuzu blokları havada ki nemi düşürerek buna karşılık etin fazla nemini havaya vermesini sağlar. Bu aşamada etten gelen tuz parçacıkları ete sızar etin lezzetini daha da artırır.

Soğutma sistemleri üreticileri ile profesyonel kasap ve et üreticileri tarafından Dry aged yani kuru yaşlandırma/dinlendirme dolaplarında kullanılmaktadır. Toptan dry aged himalaya tuzu tuğlası fiyatları, Çankırı tuzu ve diğer kaya tuzu tuğlaları için en uygun fiyatlar için cankirituzlamba.com/38-tuz-tuglasi bağlantısını ziyaret edebilirsiniz. 

Toptan dry aged himalaya tuzu tuğlası

Belirttiğimiz Dry aged dolap şartlarının sağlanması ve minimum 20 günlük sürenin dolması halinde dinlendirilen etin dış kısmında kuruma ve kabuklanmanın görülebileceği iç kısmının yumuşacık olduğu, ağır kokudan ve kanlı yapıdan arınmış aromatik lezzete sahip bir et oluşacaktır.

Dry Aged’in Sağladığı Faydalar Nelerdir?

  • Etin içerisinde ki bağ doku ve sinirler parçalandığından yumuşak yapıda bir kıvama sahip olur.
  • Etin sahip olduğu yumuşak yapı sayesinde çiğnemesi ve  sindirimi kolaylaştırır.
  • İlk andaki ağır koku yerini aromatik bir kokuya ve lezzete bırakır.
  • Hızlı pişirilir.
  • Etin içerdiği protein amino asitlere dönüşür. Bu nedenle et daha besleyici ve lezzetli olur.
  • Dinlendirilmemiş etlere oranla dry aged işleminden geçen etler kolestrol ve diğer faktörler bakımından daha sağlıklıdır.

Et ve Soğutma Sistemleri Üreticilerinin Tercihi Dry Aged Tuz Tuğlası

Etin 21-25 günlük dinlendirilme süresi boyunca bozulmadan, tazeliğini koruyarak dinlenmesi için en önemli faktör tuzdur. Genellikle soğutma sistemleri üreticilerinin tercihi olan ve dolap içerisinde ki duvarlarda kullanılan himalaya tuzu, Çankırı tuzu veya diğer kaya tuzu çeşitleri bulunduğu ortamda negatif iyonlar yayarak bakteri oluşumunu engeller. Aynı zamanda higroskopik etkisiyle ortamda ki nem dengesini sağlar ve kuru dinlendirme için gerekli şartları oluşturur. Tuz parçacıklarının etin içerisine sızmasıyla etin daha da lezzetlenmesini sağlar. 

Dry aging son yıllarda oldukça rağbet gören ve faydalı olan bu yöntemi kullanmanın yanı sıra kaliteli bir sonuç almanın da en önemli kuralı içerisinde kullanılanacak olan tuzun kalitesidir. Firmamız bu konuda tüm endüstiriyel mutfak ve soğutma sistemi üreticilerinin gönül rahatlığıyla kullanıp, satışını gerçekleştirebileceği kaliteli, %100 doğal ve orijinal tuz tuğlası ticaretini en uygun fiyatlardan toptan olarak yapmaktadır. Birçok soğutma sistemi üreticisi ve profesyonel kasaplar gibi doğrudan ithalini yaptığımız Himalaya tuzu ve doğrudan üretimini yaptığımız yerli doğal kaya tuzu tuğlalarını en uygun toptan fiyat seçeneği ile Çankırı Tuz Lamba’dan temin edebilirsiniz.

Yayınlanan 2021-06-10 KAYA TUZU, TUZ TUĞLASI, DRY AGED DOLAPLARI TUZ TUĞLASI 0 2916

Bir yorum bırakCevap bırak

Son görüntülenen

Herhangi bir ürün yok

Menu