Kaya Tuzu Algısı

Kaya Tuzu Algısı

Kaya Tuzu Algısı

Kaya tuzu ile ilgili son zamanlarda toplum nezdinde çok önemli yeri olan kişilerce yapılan olumlu yönde ki açıklamalar bu tuzun zihinlerde ki olumsuz algısını olumlu hale getirmeye başladı. Özellikle bir önceki yazımızda belirtildiği üzere Prof. Dr. Canan Karatay tarafından düzenlenen kaya tuzu konferansı tuz ile ilgili zihni kurcalayan bazı konuların cevaplanmasına neden oldu. Ama yine de son yıllarda toplumda çok sevilen-sayılan ve görüşleri takip edilen pek çok bilim insanı tarafından kaya tuzu ile ilgili pozitif söylemler olsa da bugüne kadar ''tuz'' başlığı altında söyenen onca olumsuz söz kaya tuzunun zihnimizde ki olumsuz algısını tamamen ortadan kaldırmaya yetmiyor. Yani bazen ''algılar, olguların önüne geçebiliyor''

Muhakkak duymuşsunuzdur :''Bizim evde tuz tüketilmez'' diyenleri. Sorarsınız muhakkak bu durumun nedenini. Ama size verilecek olan cevap :''Çünkü tuz zararlıdır, sağlığımıza özen gösteriyoruz.'' şeklindedir. Ama size tuz zararlıdır denirken hangi tuzdan bahsedildiğine ilişkin hiç açıklama yapılmaz. Bir çürük elma, bütün sağlam elmaları çürütür misali sağlam elmalar içerisinde yer alan çürük elma tüm elmaları çürütür. Çürük elma olarak nitelendirdiğimiz rafine edilmiş tuzlar ile dışarıda ki kalitesiz havaya maruz kalan tuzlardır elbette. Bahsettiğimiz sağlam elmalar ise ülkemizde ki kaya tuzlarıdır. ''Çürük elmaların zararları'' şeklinde olması gereken açıklama başlığı ''elmaların zararları'' şeklinde yapılırsa bu durum sağlam elmalar hakkında da olumsuz bir çağrışım bırakacak ve bizler kaya tuzundan uzaklaşmaya başlayacağız. Özellikle bu konuya sitemizde bilgiler başlığı altında yer alan '' hangi tuz '' başlıklı yazı ifadelerimizi daha detaylı ortaya koymaktadır.

Kaya tuzu ile ilgili olumsuz algı nasıl düzelir?

Doğa, bize neyin zararlı neyin faydalı olduğunuda gösterebilmekte çoğu zaman. Mesela yapay tereyağından kaçan karıncalar doğal tereyağına yakınlaşıyorsa ve gıda olarak onu görüyorsa hangi tereyağının faydaları olduğu da ortaya çıkıyor galiba. Ya da asırlarca yaşayan çam ve zeytin ağaçları kayalardan beslenerek kimyası bozulmayan bir kaya tuzunun sağlıklı mı zararlı mı olduğunu neredeyse haykırıyor.

Özetle kaya tuzu ile ilgili son zamanlarda pek çok uzman tarafından olumlu görüşler ileri sürülse de istenen düzeyde olumsuz algılar ortadan tam anlamıyla ortadan kalkmamaktadır. Bu duruma çözüm olarak yukarıda belirtildiği üzere tuz konusunda yapılacak olan açıklamalarda tuzun türü ve işlemden geçip geçmediği açık şekilde belirtilmelidir. Öte yandan doğaya kulak vermemiz de çoğu zaman doğru ile yanlışın ayırt edilmesine katkı sağlayabilecektir bizce. Belki bu şekilde zamanla olgular algılarımızın önüne geçebilir

Bir önceki blog yazımız olan '' kaya tuzu konferansı '' başlıklı yazıda Prof. Dr.Canan Karatay tarafından Çankırı ilinde yapılan konferansta Prof. Dr. Canan Karatay'ın kaya tuzu ve tuz lambası ile ilgili ifadelerine yer verilmiştir. Yazı da en çok dikkat çeken durumlardan birisi Sayın Karatay'ın ülkemizde en çok kaya tuzu rezervine sahip olan Çankırı ilinde konuşma yapmış olmasıdır. Genel olarak konferanslar için İstanbul gibi büyük iller seçilir. Ancak Prof. Dr. Canan Karatay'ın konferans için Çankırı ilini seçmiş olması mutluluk verici bir durum. Konferansta dikakt çekici diğer bir durum ise açıklamanın sadece Çankırı kaya tuzu ile sınırlı olmayıp genel olarak tüm kaya tuzu çeşitlerini de kapsayıcı nitelikte olmasıdır.

Yayınlanan 2017-04-19 KAYA TUZU 1 1517

1 Yorum

  • Müslüm ÇİFTÇİ

    Müslüm ÇİFTÇİ 2017-09-12 Yanıt

    Merhabalar ben kayatuzu almak istiyorum bu kaya tuzları zamanla eriyormu yoksa devamlı kalıcımı teşekkür ederim.

Bir yorum bırakCevap bırak

Son görüntülenen

Herhangi bir ürün yok

Menu