Kaya Tuzu ile Dondurma Üretti

Kaya Tuzu ile Dondurma Üretti

Kaya Tuzu İle Dondurma Üretti: Lami Gürer 

Kaya tuzu, tarih içerisinde çok farklı amaçlarla kullanılmıştır. Özellikle derin dondurucu gibi teknolojik araçların olmadığı çağlarda tuzun gıdayı koruyucu etkisinden oldukça yararlanılmıştır. Çünkü kaya tuzu bilindiği üzere  zararlı bakterileri ortadan kaldırmaktadır. Özellikle gıdaların korunması amacıyla derin dondurucu gibi elektronik araçların ortaya çıkmasıyla kaya tuzu günümüzde farklı amaçlarla kullanılmaya başlanmıştır. Kaya tuzunun pek çok yönden fayda sağlaması bu faydalara dönük ürünlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur ve bu ürünleri gerekli kılmıştır. Bu ürünleri temel olarak aşağıda ki gibi sıralayabiliriz:

a) Tuz lambası:  Ülkemizde yurt dışında himalaya tuzu lambalarından esinlenilerek Türkiye'deki kaya tuzlarından üretilmeye başlanan tuz lambaları, özellikle Çankırı ilinde yer alan Tuz Mağaraları aracılığıyla üretilmiştir. Bu sayede tuz lambası deyince ülkemizde ilk akla gelen şehir Çankırı olmuştur.  Çankırı'da yer alan üç tuz mağarasından ikisi özellikle yemeklik tuz üretimde kullanılmakta olup bu tuz mağaralarından birisi tuz lambası üretiminde kullanılmaktadır. Tuz lambası ile ilgili detaylı bilgi edinmek için bilgiler sayfasında yer alan tuz lambası başlığını tıklayabilirsiniz.

b) Kaya tuzu sabunu : Türkiye'de tuz lamba üretimiyle hemen hemen eş zamanda ortaya çıkmış olan Kaya tuzu sabunu; sedef, mantar, sivilce, ekzema, kepeklenme gibi cilt rahatsızlıklarına iyi gelse de en önemli iki özelliğinden dolayı tercih edilmektedir. Tuzun anti-bakteriyel olması nedeniyle ter kokusunu oluşturan bakterilerle savaşması ve adeta o bakterilerin korkulu rüyası olması nedeniyle doğal olarak bu bakteriler ortadan kalktığı için terlemeye karşın ter kokusu oluşmaz. Bunun yanında kaya tuzu sabununun bayanlarda göğüs kanserini önleyici özelliğe sahip olduğunun bildirilmesi son zamanlarda artan bu hastalık nedeniyle kaya tuzu sabununu bayanların alternatif tercihi haline getirmiştir.

c) Tuzlu dondurma:  Ortaya Lami Gürer isimli Çankırı'lı girişimci tarafından ortaya çıkan tuzlu dondurma kaya tuzundan üretilen en ilginç ürünler arasında yer almaktadır. '' Tatlı mı olsun tuzlu mu'' sloganıyla yola çıkan ve 18 yıl boyunca dondurmacılık yapan Lami Gürer kristal  Çankırı tuzundan üretmiş olduğu tuzlu dondurmayı üretmiştir. Önce Çankırı 'da üreten ve satan Lami Gürer geniş kitlerere hitap edebilmek, gerekli destek ve ilgiyi görebilmek adına Çankırı'lıların oldukça yoğun olduğu Ankara'da  Çankırı tuzundan üretmiş olduğu tuzlu dondurmayı satışa sunmaya başlamıştır.

Çankırı Tanıtım Günleri Ankara'da Düzenlenecek

26-29 Mayıs 2016 tarihinde Ankara Atatük Kültür Merkezi'nde düzenlenecek olan Çankırı Tanıtım Günleri'ne Çankırı ilinden yaklaşık 18 kaya tuzu ve tuz lambası firmasının katılması beklenmektedir. Ağırlıklı olarak Çankırı'nın en önemli kaynağı olan kaya tuzunun tanıtılmasının amaçlandığı Çankırı Tanıtım Günleri, başta Ankara'daki katılımcılar olmak üzere Türkiye'de ilk kez kaya tuzu lambasını duyan ve tanıyan kişilerin bu dekoratif ürünleri yakından görmesine fırsat sağlayacaktır.

Yayınlanan 2017-04-17 HABERLER 0 2115

Bir yorum bırakCevap bırak

Son görüntülenen

Herhangi bir ürün yok

Menu