Neden Düzenli Olarak Kaya Tuzu Tüketmeliyiz?

Neden Düzenli Olarak Kaya Tuzu Tüketmeliyiz?

Neden Düzenli Olarak Kaya Tuzu Tüketmeliyiz?

İnsan bedeninde belli bir oranda bulunan ve sağlıklı yaşam için zaruri olan tuz hücre özsuyundan kana kadar vücudumuzda kritik öneme sahip işlevlerin yerine getirilmesinde rol oynar. Yemeklerde ve soframızda kullandığımız tuzun kalitesine bu sebeple önem göstermeli, tercihimizi her zaman için doğal olandan yana kullanmalıyız.

Doğallık dendiğinde akla gelen ve tuz mağarası olarak adlandırılan kapalı alanlarda yer alan kaya tuzu ise milyonlarca yıllık jeolojik oluşum süreçleriyle meydana geldiğinden ve tamamen organik, kristal yapılı olduğundan herkesin yemek ve sofralarında kullanmak üzere ilk tercihi olmalıdır. Tuz kristallerinden lamba, sabun ve hatta bulaşık makinesi tuzu olarak dahi istifade etmek mümkün olsa da bunların öncesinde kaya tuzuna öncelikle sofralarımızda yer vermemiz gerekir.

Ankara civarında yer alan ve kaya tuzuyla meşhur olan Çankırı’dan çıkartılan tuz kristalleri saflığı ve doğal mineral dağılımıyla sadece ülkemizin değil, dünyanın en kaliteli kaya tuzu oluşumlarından biridir.

Düzenli olarak tüketildiğinde mineral ve element dağılımındaki zenginlik, dengeli dağılım sayesinde insan vücudunun ihtiyaç duyduğu mikro besin bileşenlerine ulaşmasını sağlayan kaya tuzunun aşırı tüketimiyse aynı sofra tuzunda olduğu gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Günümüzde daha çok kaya tuzu lamba çeşitlerinin sağlığa olan yararlarıyla ilgili araştırmalar ilgi çekse de, esasen kaya tuzunun beslenmedeki yeri ve önemine ilişkin araştırmalara ağırlık verilmesi de bir o kadar önemlidir. Sofra tuzu gibi tamamı saf Sodyum Klorür olmayan Çankırı kaya tuzu dengeli mineral dağılımı ve doğallığıyla aşırıya kaçılmadan tüketildiği takdirde insan bedeninin ihtiyaçlarını karşılamada kritik bir rol üstlenir.

Herhangi bir kaza neticesinde kan kaybeden kişilere dahi tuzlu su karışımından oluşan serum verilmesi, insan vücudundaki tuzun azalması durumunda ne kadar ciddi bir problem oluştuğunun göstergesidir. Bu sebeple yeterli miktarda ve düzenli olarak tuz ihtiyacının karşılanması, sağlığın korunması açısından zaruridir. Bu ihtiyacı karşılamanın en sağlıklı yolu olan ve rafine edilmemiş olan doğal Çankırı kaya tuzu ise sofra tuzlarındaki gibi akıcılık, nemlenmeyi önleme ve beyazlık için çeşitli kimyasal katkılar içermemektedir. Son olarak kaya tuzunun da içinde tansiyon, kalp ve damar hastalıklarını tetikleyen Sodyum Klorür olduğunu unutmadan, ne kadar doğal olsa da kaya tuzunun da kontrollü biçimde tüketilmesi gerektiğini hatırlamakta fayda var.

Bir önceki blog yazımız olan '' Tuz lambasıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar'' başlıklı yazıda sosyal medya ve web sitelerinde yer alan Çankırı tuz lambası ile ilgili yer alan hatalı ve yanlış bilgilerden bahsedilmiştir.  Özetle tuz lambası konusunda doğru bilinen yanlışlar, tuz lambasının temizliği gibi konulardan bahsedilmiştir.

Yayınlanan 2017-04-19 KAYA TUZU 10 5776

10 Yorumlar

  • Ersin YÜCE

    Ersin YÜCE 2017-09-22 Yanıt

    Sofra tuzu hep kaya tuzcuların zararlı diye anlattığı tuz değilmi?
    • Çankırı Tuz Lamba

      Çankırı Tuz Lamba 2017-09-22 Yanıt

      Ersin Bey merhaba, sofra tuzu günlük kullanım dilinde iyot içeren ve rafine edilmiş yemeklik tuzları ifade etmektedir. Bu nedenle sofra tuzunun sadece kendi doğal iyot maddesi dışında iyot içermeyen ve rafine edilmemiş hali için çokta fazla bu kavram kullanılmaz. Ancak Türk Gıda Kodeksi Tuz Tebliğine göre softa tuzu hem rafine edilmiş hem de rafine edilmemiş olan doğal tuzların ikisi içinde kullanılır. Bu nedenle doğal kaya tuzu satıcıları, kaya tuzu ve günlük kullanım dilindeki rafine edilmiş sofra tuzu ile karşılaştırma yaparak sofra tuzunun ne derece zararlı olduğuna ilişkin açıklamalar yapmaktadır.
      • Ersin YÜCE

        Ersin YÜCE 2017-09-23 Yanıt

        Ama rafine edilmemiş kaya tuzunda da sodyum ve klorür oranı çok yüksekmiş. Nasıl oluyor da kaya tuzu satanlar faydasını ön plana çıkarıyor?
  • MESUT BOZKURT

    MESUT BOZKURT 2017-09-22 Yanıt

    İyot barındırmayan sofra tuzunun 250 Gr sofrada öğütme tuzunun 500 Gr olması gerektiği yazıyor yazıda. Sizin satmış olduğunuz kaya tuzu da bu ağırlıkta mı paketleniyor?
    • Çankırı Tuz Lamba

      Çankırı Tuz Lamba 2017-09-22 Yanıt

      Merhaba Mesut Bey, evet Türk Gıda Kodeksi Tuz Tebliğine göre iyotsuz sofra tuzu ve granül olarak nitelendirilen sofrada öğütme tuzu belirli ağırlıkları geçmemeli. Müşterilerimizin isteği gibi özel bir durum gerekmedikçe sitemizde ki toz halinde ki Çankırı kaya tuzu ve granül kaya tuzu bu gramajlara uygun gönderilmektedir. Yani 1 kg ağırlığında ki Çankırı kaya tuzu 4 adet 250 Gr olarak, 1 kg ağırlığında ki sofrada öğütme tuzu ise 2 adet 500 'er Gr olarak gönderilmektedir.
  • Nihal DAMGA

    Nihal DAMGA 2017-09-19 Yanıt

    Merhaba, kilo kontrolü derken vücutta biriken fazla su yani ödemin atılmasıyla mı sağlıyor? Başka bir yazıda bu şekilde okumuştum.
    • Çankırı Tuz Lamba

      Çankırı Tuz Lamba 2017-09-19 Yanıt

      Merhaba Nihal Hanım, yapılan açıklamalarda özellikle sole olarak ifade edilen kristal tuz ve su karışımının vücutta meydana gelen fazla suyu yani ödemi atarak kilo kontrolü sağladığı bildirilmektedir.
  • Ayşe ERDOĞAN

    Ayşe ERDOĞAN 2017-09-18 Yanıt

    Merhabalar, A101 den Salti kaya tuzu aldım, normalde de yemeklerde dahil her şey için kaya tuzu kullanan birisi olarak bu tuz bana fazla beyaz geldi, yemekte kullanabilirmiyim diye araştırırken kaya tuzu lambası dikkatimi çekti. 20 yaşındaki kızımın burnu alerjik olarak nefes almakta çok zorlanıyor, bu sebepten dolayı çok doktora götürdüm maalesef sadece alerji hapları ve nefes açıcı spreyler verdiler...onlar da pek işe yaramıyor, bende bu kaya tuzu lambasından almak istiyorum ayrıca Salti iri salamura tuzunu sulu çorba tarzı yemeklerimde kullanabilir miyim. Şimdiden teşekkürler.
  • Müşerref TURGUT

    Müşerref TURGUT 2017-08-28 Yanıt

    merhaba granül tuz öğütücü tuz değirmeni yeşil arasındaki fark nedir bide ben yeşil tuz değirmeni aldım o bitince içine granül tuz koyacam ama kapağını açamadım açılmıyor mu yoksa ben mi açamadım granül tuz dediğiniz turşu tuzu mu oluyor benim yeşil tuz değirmenindeki bitince granül turşu tuzu koysam öğütür mü yoksa onun tuzu farklımı bulaşık makinası tuzu almıştım tuzun içinde kırık ve küçük parça tuzlar var bir kg içinde 6 tane falan böyle küçük parçalar çıktı o küçük parçalar bir yıkamada yeterlimi yoksa küçük parça tuzlardan 3 tane mi kyacaz bilgilendirirseniz sevinirim
    • Çankırı Tuz Lamba

      Çankırı Tuz Lamba 2017-09-10 Yanıt

      Merhaba Müşerref Hanım, öncelikle sitemizde yer alan bütün tuz değirmenleri aynı kalitededir. Dış kısmı camdır, bıçağı ise seramiktir. Yeşil tuz değirmeni de kapağı kıvrıldığında açılabilmektedir. Bu nedenle içerisinde yer alan granül tuzun tükenmesi halinde tekrar doldurulabilir niteliktedir. Ayrıca granül tuz ve granül tuzun bir basamak daha iri tanelileri turşu yapımında kullanılabilmektedir. Zaten turşu tuzu olarak isimlendirilen tuz, granül tuzun kendisidir. Bulaşık makinesi tuzunu tablet halinde aldıysanız her bir tablet aynı boyuttadır. Miktar açısından her kullanımda bir tabletin yeterli olabileceğini söyleyebiliriz. Küçük parça olarak ifade ettiğiniz parçalar muhtemelen taşıma esnasında ikiye bölünmüş olabilir ki bu olumsuz bir durum değildir. Bir tablet olacak şekilde iki parçayı eşzamanlı kullanabilirsiniz.

Bir yorum bırakCevap bırak

Son görüntülenen

Herhangi bir ürün yok

Menu