Kaya Tuzu Lambalar Nasıl Üretiliyor?

Kaya Tuzu Lambalar Nasıl Üretiliyor?

Kaya Tuzu Lambalar Nasıl Üretiliyor?

Her bir ürün kendi içerisinde bazı özel tekniklere sahiptir. Mesela bir kalp şekilli ürünü üretirken kullanılan teknik ile bir şömine tuz lambası üretirken kullanılan teknik farklılık taşımaktadır. Aynı şekilde her gruba ait ürünlerinde üretim yöntemi birbirine yakın olsa da bu tarz ürünlerin dahi üretim teknikleri birbirinden farklıdır. Bu nedenle bu yazımızda tüm lambaları kapsayacak şekilde, ayrıntıya girmeden sadece genel hatlarıyla bilgi verilmesi amaçlanmaktadır. Üretim konusunda müşteri hizmetlerimize çok kez soru yöneltildiği için bu konuyu merak eden takipçilerimize ve müşterilerimize genel bir şablon oluşturmak hedeflenmektedir.

Ankara civarında yer alan ve dünyaca ünlü tuz yataklarına sahip olan Çankırı bölgesinden çıkartılan tuz kristallerinin işlenmesiyle kullanıma hazır hale getirilen tuz lambalar, uzun süren ve hüner isteyen bir uğraş neticesinde hazırlanır. El işçiliğinin ürünü olan kaya tuzu lamba çeşitleri, kimyasal sistemler herhangi bir suretle üretim sürecine dahil olmadığı için kristal bloklarda doğal yapısını korur. Üretim sürecinde lambanın yapımında kullanılacak kaya tuzu kristalinin kimyasal maddelerle etkileşime geçmemesi, doğallığın korunması açısından en çok dikkat edilen husustur. Böylelikle kullanıma hazır hale getirilen kristal blok yapının doğadaki hali korunur ve ayrıca kaya tuzu lambanın yüzey yapısında çatlak oluşumu önlenir. Çıkartılan kaya tuzu kristallerinin işlenmesi ve özellikle şık figürlü lambalar haline dönüştürülmesiyle tam anlamıyla zanaattır. 

Basit bir uğraş olmamakla birlikte çalışan materyalin yani kaya tuzu kristallerinin çok hassas yapılı olması, lamba üretiminde pürdikkat ve her zaman için narin müdahalelerle çalışılmasını gerektirir. Uzun senelerin emeği neticesinde yetişen ustalar bu kristalleri yapısal özelliklerine göre işlemekte, çıkartılan tuz kristalinin nadide bir parça olması durumunda iki kat özen göstererek çalışılmaktadır. Çankırı kaya tuzu yataklarından çıkartılan blokların tamamı aynı renklere sahip olmadığı gibi, bazen nadir de olsa kil ve diğer maddelerin karışmadığı oldukça yüksek berraklıkta kristaller de çıkartılabilir. Rengin nadir olması ve üstüne kristal blokun yüksek berraklıkta olması, üretilecek kaya tuzu lamba çeşitlerinin de yüksek değerde olmasını sağlar. 

Önceden belirlenen formun verilmesi için sürdürülen hummalı çalışma neticesinde, el işçiliğinin ürünü olarak lambanın tamamlanmasının ardındansa sıra kristal bloku sabit tutacak ve kullanım esnasında kırılma, çatlama gibi durumları önleyecek ahşap kaidenin montajına gelir. Elde işlenerek son halini alan tuz kristali, ahşap kaideye sabitlendikten sonra üretimin son aşaması olan lamba ve elektrik aksamının takılmasına geçilir. Lambanın ışık vermesini ve ayrıca ısınmasını sağlayan iç bölümdeki lambanın, elektrik aksamıyla birlikte yerleştirilmesiyle kaya tuzu lamba kullanıma hazır hale gelir. Paketleme aşamasından önce lambanın çalıştığı ve kullanımının güvenli olduğu test edilir. Tüm bu aşamalardan sonra üretim işlemi sona ermekte ve tuz lamba müşteriye ulaştırılmak üzere ambalajlanmaktadır. 

Bir önceki blog yazımız olan ''tuz lambaların temizliği'' başlıklı yazıda tuz lambası temizliği ve tuz lambası nasıl temizlenir konularından bahsedilmiştir.

Yayınlanan 2017-04-19 KAYA TUZU 1 3156

1 Yorum

  • Sünbül

    Sünbül 2017-06-06 Yanıt

    Mrb tuz lambambasini boyamak için gerekli malzemeler boyalar ve firca çeşitleri hangileri yardimci olursaniz sevinirim

Bir yorum bırakCevap bırak

Son görüntülenen

Herhangi bir ürün yok

Menu