Kaya Tuzu Hakkında Merak ettiklerimiz

Kaya Tuzu Hakkında Merak ettiklerimiz

Kaya Tuzu Hakkında Merak Ettiklerimiz

Kaya tuzu, tuz mağarası adı verilen kapalı mekanlardan çeşitli yöntemlerle çıkarılan ve ülkemizde ve dünyada ki bazı kaya tuzlarına ilişkin yapılan araştırmalar neticesinde 80 küsür minerali barındıran gıda maddesidir. Türkiye’de kaya tuzu kavramıyla rafine edilmeyen doğal kaya tuzu ifade edilmektedir. Kaya tuzu, deniz tuzu, göl tuzu gibi tuz türlerinin rafine edilmesiyle oluşan gıda maddesi ise sofra tuzu olarak isimlendirilmektedir.

Kaya tuzu ile ilgili bu yazımızda bir konuya dikkat çekmek istiyoruz. Nezaman kaya tuzu ile ilgili olumlu bir haber yapılmasa ya da uzman herhangi bir kişi tarafından olumlu bir açıklama yapılsa çok geçmeden farklı platformlarda kaya tuzu ile ilgili olumsuz haberlere rastlamaktayız. Mesela son 10 günü ele alalım:

Önce Prof.Dr. Canan Karatay, Kanser Haftası dolayısıyla bir açıklama yapıyor ve açıklamasında kaya tuzu konusuna gelince kaya tuzunun hastalık karşıtı olduğundan ve hastalıklarla mücadelede önemli bir gıda maddesi olduğundan bahsetmiştir. Karatay, vücudumuza kimyasal süreçlerden geçmeyen doğal kaya tuzu girmesi gerektiğinden bahsederken kaya tuzunun tansiyonu düşürdüğünden, kalp krizi ve hastalıkları önlediğinden ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden bahsetmiştir.Daha sonraki günlerde kaya tuzu ile ilgili yine olumlu bir haberler yapılıyor ve haberlerde kaya tuzunun sofra tuzundan farklı olduğundan ve kimyada ki formülüyle bilindiği üzere NA yani sodyum ve klorürün mineral barındıran hali olduğundan bahsedilmiştir. Daha sonra kaya tuzunun mavi, pembe gibi renklerden oluşabileceğinden bahsedikten sonra kaya tuzunun barındırdığı mineraller nedeniyle sofra tuzuna göre çok sağlıklı olduğundan, işlenmemiş yani yapaylıktan uzak olduğundan bahsedilmiştir. Sonra kaya tuzunun 80 küsür mineral içerdiğinden ve tuz değirmeni gibi öğütücülerle kolayca öğütülerek kullanılabileceğinden bahsedilmiştir. Daha sonra kaya tuzu ile ilgili olumlu açıklamaların yapıldığı medya kuruluşlarında kaya tuzunun faydaları aşağıda ki şekilde özetlenmiştir.

Kaya Tuzu Faydaları

Kaya tuzu, vücudun ihtiyacı olan minerallerin doğal şekilde karşılanmasına katkı sağlar.

Sindirim sistemini harekete geçiren kaya tuzu bu özelliği sayesinde iştah açıcıdır.

Kaya tuzu, bağırsağı düzenleyerek midede ki asidi dengeler.

Kaya tuzu soğuk algınlığı, astım, alerjen rahatsızlık gibi pekçok rahatsızlıkta etkilidir.

Kaya tuzu, sinüs iltihabını gerileterek bağışıklık sisteminin daha da güçlü hale gelmesini sağlar.

Kaya tuzu içerisinde yer alan, demir, bakır, magnezyum, kalsiyum gibi mineraller vücudumuzda yer alan organlar için yararlıdır.

Daha sonra ilgli haberlerde kaya tuzu içerisine ışık yerleştirilmesi ile yapılan tuz lambası ile ilgili aşağıda ki faydalardan bahsedilmiştir.

Tuz lambasının Faydaları

Tuz lambası, ortamda bulunan oksijenin artmasını sağlar. Bu durum insanların ruh halini pozitif etkiler, kişinin mevsimsel değişiklerde rahatlamasını sağlar.

Tuz lambası, kişiyi strese karşı korur, uykunun daha da nitelikli hale gelmesini sağlar.

Tuz lambası hava kütlesinin yükselmesini sağlar.

Tamda bu haberler üzerine daha sonra bazı medya kuruluşlarında kaya tuzunun zararlı ya da riskli bir gıda maddesi olduğundan bahsedilmiştir. Ancak yapılan açıklamaların yaklaşık 5 ay önce Sağlık Bakanlığına bağlı Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun yayınlayıp eleştiriler sonucu kaldırmış olduğu ‘’ kaya tuzu hakkında gerçekler’’ başlıklı yazı içeriğine bağlı yapıldığı görülmüştür. Kaya tuzu ile ilgili yaklaşık 5 ay önce yayınlanıp sonradan kaldırılan yazıya dayanarak kaya tuzunun 84 mineral içermediği, kaya tuzunun atom bombası gibi olduğu, kaya tuzunun atom bombası yapımında kullanılan ve çok riskli olan ‘’plütonyum’’ ve rasyasyon içeren ‘’talyum’’ ve ‘’ radyum’’ içerdiğinden bahsedilmiştir. Ayrıca kaya tuzunun yaklaşık %97 lik kısmının soydumdan oluştuğu ve sodyumun fazla tüketilmesi kalp ve damar rahatsızlıklarına yol açacağından, kaya tuzunun guatırı tetiklediğinden bahsedilmiştir. Yapılan açıklamalarda sonuç olarak doğal olan kaya tuzunun sağlık açısından hiçbir olumlu etkisi yok denilmektedir. Ancak buna rağmen yine kaya tuzunu eleştiren bu açıklamalara baktığımızda rafine edilmiş yani kimsayal süreçlerden geçerek yapısı bozulmuş olan maddelerin faydalarından bahsedilmiş Tuz Tebliğinde rafine edilmiş tuz olarak tanımlanan ‘’sofra tuzu’’ iyotla zenginleştirildiğinde halkın iyot yetersizliğinin azalacağından bahsedilmiştir.

Bütün bu açıklamalardan sonra aşağıda ki soruların cavabını merak etmekteyiz ve takdirinize sunmaktayız:

Neden kaya tuzu ile ilgili olumlu haberler yapıldıktan hemen sonra olumsuz haberler yapılmaya başlandı?

Kaya tuzu hakkında olumsuz açıklamalaryapılırken neden yaklaşık 5 ay önce yayınlanıp özellikle Çankırı Valiliğince yapılan eleştiriler sonucunda yayından kaldırılan rapor kaynak alındı?

Sağlık Bakanlığına bağlı Türkiye Halk Sağlığı Kurumunca daha önce yayınlanan bu yazı doğruysa neden yayından kaldırıldı, yayından kaldırılan bu raporda bulguların neye dayandığı niçin kaynak gösterilmedi?

Doğal kaya tuzu hakkında olumsuz açıklamar yapılırken neden içerisinde kimyasal maddeler katılan( siyanür, aliminyum gibi), yapay iyot katılan ve belirli bir sıcaklıktan geçerek rafine edilen sofra tuzu önplana çıkarılıyor ve olumlu açıklamalar yapılıyor?

Bir önceki blog yazımız olan '' Almanya'da tuz lamba şubesi '' başlıklı yazıda yakın zamanda Almanya'da faaliyete geçirilecek olan ve ağırlıklı olarak tuz lambası modellerimizin satılacağı şubemiz hakkında bilgi verilmiştir.

Yayınlanan 2017-04-19 KAYA TUZU 0 1901

Bir yorum bırakCevap bırak

Son görüntülenen

Herhangi bir ürün yok

Menu