Tuz Lamba ile Eşdeğer Kavramlar

Tuz Lamba ile Eşdeğer Kavramlar

Tuz Lambası ile Eşdeğer Kavramlar

Tuz Lamba ile Eşdeğer Kavramlar

Şekil 1: Tuz Lambası ile Eşdeğer Kavramlar

Tuz Lamba ile Eşdeğer Diğer Kavramlar Aşağıda ki Gibidir:

  • Kaya tuzu lambası
  • Kristal tuz lamba
  • Tuz gece lambası
  • Tuz taşı lambası
  • İyon lambası

Bilindiği gibi tuz lambaları, sadece tuz ocaklarından/mağaralarından çıkan kaya tuzundan şekillendirilerek üretilebilmektedir. Yani deniz tuzu, göl tuzu gibi tuzların taneli yapısı tuz lamba üretimine müsait değildir. Kaya tuzu lambası tabiri lambanın üretildiği ham maddeyi vurgulamak için kullanılmaktadır. Yani lambanın fonksiyonu ile ilgili tek başına ipucu vermemektedir.

Kristal kaya tuzu, tuzun en saf halidir. Her kaya tuzu belirli bir kristallik derecesine sahiptir. Eğer kristallik derecesi %100 ise sole olarak ifade edilir. Bütün kaya tuzlarının belirli derecede kristalliğe sahip olması derecesi ne olursa olsun “kristal kaya tuzu”  olarak ifade edilmesine neden olmuştur. Kristal kaya tuzundan üretilen tuz lambaları bu nedenle “kristal tuz lambası” olarak da ifade edilmiştir.

Bir önceki yazımızda tuz gece lambası enine boyuna ele alınmıştır. Kısaca özetlemek gerekirse tuz lambaları, gece lambası olarak da kullanılmaktadır. Hem faydası hem dekoratif yönü yanında gece lambası işlevi de bulunmaktadır. “Gece lambasına neden ihtiyaç duyarız?” sorusuna vereceğimiz tüm cevaplar aslında tuz lamba fonksiyonlarından bir bölümünü oluşturmaktadır.

Google Sözlük Taş Nedir

Şekil 2: Google Sözlük "Taş" Tanımı

Tuz lambalar, kütleler halinde çıkarılan doğal kaya tuzundan üretilmektedir. Hem taşın hem de kaya tuzunun kütleler halinde olması “tuz taşı lambası” kavramının kullanılmasına neden olabilmektedir. Google Sözlük'de, “Kimyasal bileşimi ve fiziksel durumu değişiklikler gösteren, rengini içindeki maden tuzlarından ve oksitlerinden alan, katı, sert ve sağlam madde.” şeklinde tanımlanan taş ile kaya tuzu içeriğinde ortak pek çok mineral ve element olması da tuz taşı lambası kavramının kullanılabilmesine neden olabilmektedir. Ancak itiraf edelim ki çok nadir kullanılan tuz taşı lambası tabirinin niçin kullanıldığına dair yaptığımız açıklamalar tahminden öteye gitmemektedir.

Üretmiş ya da yaymış olduğu  “negatif iyonlar” bu lambalara “iyon lambası” olarak da telaffuz edilmesini sağlamaktadır. Aslında iyon lambasının başında ki iyon kavramı ile kastedilen lambanın negatif iyon yayma özelliğidir. Sağlığa zararlı olan pozitif iyon ve sağlığa yararlı olan eksi iyon olmak üzere iki çeşit iyon vardır. Bu nedenle iyon lambası yerine “negatif iyon lambası” demek daha doğru olacaktır.

Bir önceki blog yazımız olan “tuz gece lambası” başlıklı blog yazısında gece lambası olarak da kullanılabilen ve bu nedenle eşdeğer kavram olarak nitelendirildiğimiz tuz gece lambası tanımı, faydaları ve oluşabilecek zararlar üzerinde durulmuştur.

Yayınlanan 2018-08-14 TUZ LAMBA, NEGATİF İYON 2 2009

2 Yorumlar

  • Servet TARIKAN

    Servet TARIKAN 2018-10-29 Yanıt

    Merhaba, ben tuz lambası siparişi vermek istiyorum ama odaya göre hangisini almam gerekiyor emin olamadım.
  • Sinem

    Sinem 2018-10-22 Yanıt

    Merhaba, Çankırı tuzu önerdiler. 6 aylık bebeğimiz var öksürük durumu var. Ürünlerinizden hangisini öneriyorsunuz? Lamba olarak değilde normal lamba ebadında kalıp olarak sipariş etsek ne fark eder? Lamba kullanımı mutlaka gerekli midir?

Bir yorum bırakCevap bırak

Son görüntülenen

Herhangi bir ürün yok

Menu