Tuz Lamba Hakkında Bilgiler

Tuz Lamba Hakkında Bilgiler

Tuz Lamba Hakkında Bilgiler

Tuz lamba hakkında yapılan araştırmaların süreklilik kazanması sonucunda tuz lambanın faydalı olup olmadığı yönündeki tartışmalar sona ermiş ve tuz lambanın hangi açılardan faydalı olduğu araştırılmaya başlanmıştır. Günümüzde bilimsel açıdan çeşitli makaleler yazan ve alanında yetkin olan pek çok bilim insanı tuz lambayı tavsiye etmeye başlamıştır. Bu nedenle artan talebe bağlı olarak ülkemize Pakistan’dan getirilen himalaya tuzundan yapılan tuz lambaları artmış ve yerel kaya tuzlarından üretilen tuz lambalarda artış meydana gelmiştir.

Takdir edersiniz ki bizim ülkemizde tuz lamba ile ilgili isim yapan şehir Çankırı’dır. Çünkü yerel kaya tuzundan tuz lamba üretimi ilk kez Yaren tuz firma sahibi Ali Karaca tarafından firma düzeyinde başlamıştır. Onun öncesinde ise ilk üretim ise bireysel olarak Çankırı’lı araştırmacı-girişimci bir bayan aracılığıyla başlamıştır.  Yaren tuz lamba sahibi Emekli öğretmen Ali Karaca,  firma bazında sadece üretim yapmamış bunun yanında ulusal pek çok fuara katılarak tuz lamba alanında Çankırı ve Çankırı tuz lambasını markalaştırmıştır. Yaren tuz lamba ‘nın tuz lamba gelişimine ülkemizde ki en büyük katkıyı sağladığını söyleyebiliriz. Çünkü Yaren tuz lamba sahibi Ali KARACA tarafından çeşitli fuarlar düzenlenerek tuz lambanın tanıtılması ve çeşitli medya araçlarına verilen demeçler tuz lambanın tanınmasına ve kullanılmasına en büyük katkıyı sağlamıştır. Günümüzde Çankırı ilini simgeleyen tuz lamba, artık ülkemizde kaya tuzu mağarası olan yerlerde yavaş yavaş üretilmeye başlamıştır. Çankırı’da tuz lamba üretimi yapan firma sayısı 15 civarına ulaşmıştır. Çankırı’dan sonra tuz lamba üretimini en çok yapan şehrin Kırşehir olduğunu söyleyebiliriz.

Ülkemizde tuz lamba üretimi önemli ölçüde artmasına ve tanınmasına rağmen hala yurt dışından çeşitli isimler adı altında tuz lamba ithal etmekteyiz. Bu durumun çok üzücü olduğunu söyleyebiliriz. Elbetteki tüketici tercihlerine saygı duyuyoruz ancak çeşitli propagandalarla tüketicilerin yanı başında duran yerli kaya tuzlarımız dururken yüksek bedeller ödetilerek yurt dışından getirilen tuz lambalarına yöneltilmesi çok üzücü buluyoruz.

Ülkemizde ki tuz lamba üreticileri sadece tuz lamba üreterek yurt içinde faaliyet göstermemeli yurt dışına da faaliyet göstermelidir. Eğer dünyanın en kaliteli tuzu olan yerli kaya tuzumuz ülkemizde ki alanını çok az genişletebildiği gibi yurt dışına neredeyse satılmıyor denecek kadar az satılıyorsa ve kendi kaya tuzumuz ve kendi tuz lambamızdan bize göre kalite açısından daha düşük olan  tuz lambaları ve kaya tuzları çeşitli ülkeler ve bizim ülkemizde Pazar alanı bulabiliyorsa yerli kaya tuzu ve tuz lamba üreticilerine çok büyük görevler düşmektedir.

Biz tuz lamba ve kaya tuzu satışında ülkemizde lider konumda olmamıza karşın yurt içinde ki ve yurt dışında ki Pazar alanımızı daha çok genişletmekte yönünde kararlıyız. Tuz lambalarımızı yurt içinde ve yurt dışında daha da çok tanıtacağımızın ve tanıttığımızın ve yurt dışında ki hedef kitlemizin artması için daha da çok gayret edeceğimizin bilinmesini isteriz. 

Bir önceki yazımız olan '' hangi tuz ? '' başlıklı yazımızda tuz ile ilgili verilen beyanatlarda bütün tuzların aynı kefeye koyulmaması gerektiği ve açıklamalarda doğal kaya tuzu, deniz tuzu, göl tuzu, rafine edilmiş tuzlar ayrımının yapılması gerektiğinden bahsettik ve bu ayrımı kabaca ortaya koymaya çalış

Yayınlanan 2017-05-10 TUZ LAMBA 6 3190

6 Yorumlar

  • Gül Yıldızlı

    Gül Yıldızlı 2019-01-10 Yanıt

    Merhaba geçtiğimiz günlerde sizden iki adet tuz lambası almıştım. Üç gündür lamba yanmıyor. Nereden temin edebilirim? Birde lambanın ikisini de aynı odada kullanmama rağmen terleme vs yapmıyor diğer kullananlar odayı nemlendirip terleme yaptığını söylüyor fakat bende böyle bir durum olmadı.
  • Selin YILMAZ

    Selin YILMAZ 2017-09-23 Yanıt

    Selamlar tuz lambasının temizliğinden bahsetmişsiniz. Ayrıca dediğinize göre tuz lambaları havada yer alan toz, polen, bakteri, virüs gibi maddeleri yere düşürür demişsiniz. Peki lambayı temizleyeceğiz anladıkta yere düşen bu maddeleri nasıl temizleyeceğiz. Yardımcı olur musunuz.
    • Çankırı Tuz Lamba

      Çankırı Tuz Lamba 2017-09-23 Yanıt

      Merhaba Selin Hanım, bu zamana kadar biz temizlik ile ilgili olarak tuz lambasının üzerine düşen toz, polen, bakteri gibi alerjenlerin temizliği ile ilgili bilgi verdik. Lamba dışında ki alanlar ile ilgili herhangi bir birli vermedik. Ancak bu konuda kaya tuz lambalar ile ilişkili olduğu için bazı bilgiler vermekte yarar olduğu kanısındayız: Evde bulunan yatak, çarşaf, nevresim kılıfları vs. belirli aralıklarda yıkanmalıdır. Toz toplamaya müsait olan eşyalar mümkünse ortamdan kaldırılmalıdır. Evcil hayvanlar tüy barındırdığı gibi özellikle yattığımız odalara girmemelidir. Klima filtreleri ve kalorifer petekleri düzenli olarak temizlenmeli. Ev içerisinde ki giysiler polen mevsiminde açık havada kurutulmamalı. Akşam eve gelindiğinde kıyafetler değiştirilmeli ve duş alınmalı. Yukarıda sadece tuz lambaları sayesinde yere düşen alerjenlerin nasıl temizlendiğine dair bilgi vermedik. Biraz daha vermiş olduğumuz cevabı açarak ve kapsamlı tutarak bu tarz maddeleri mümkün olduğunca evlerimizden nasıl uzaklaştırabileceğimize dair de bilgiler verdik. Kaynak: Çankırı Tuz Lamba Kaynak: http://www.haber7.com
  • Filiz Cingöz

    Filiz Cingöz 2017-09-11 Yanıt

    tuzlambasi hangi yorenin tuzundan yapilmaktadir?
  • Yaseminnn

    Yaseminnn 2017-06-30 Yanıt

    merhaba, bu tuz lambalara baskı yaptıgınız resımler sadece lamba yanıncamı belli oluyor yoksa her zaman mı belli oluyor?
  • Aslı Kurt

    Aslı Kurt 2017-06-10 Yanıt

    Himalaya tuz lambası ile Çankırı lambalarının arasında ki farklar nedir. Himalaya tuzu zararlı mı?

Bir yorum bırakCevap bırak

Son görüntülenen

Herhangi bir ürün yok

Menu